Recoltă record de cereale şi subvenţionarea motorinei, realizările lui Tabără într-un an de mandat

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a prezentat marţi bilanţul unui an de mandat, printre realizări enumerând iniţierea a 67 de acte normative, producţia record de cereale şi subvenţionarea preţului motorinei pentru agricultură.

250 afișări
Imaginea articolului Recoltă record de cereale şi subvenţionarea motorinei, realizările lui Tabără într-un an de mandat

Recoltă record de cereale şi subvenţionarea motorinei, realizările lui Tabără într-un an de mandat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Acest bilanţ nu are legătură cu ce se discută în presă, schimbarea echipei guvernamentale şi aşa mai departe", a spus Tabără într-o conferinţă de presă.

Potrivit bilanţului, deşi suprafaţa cultivată cu grâu anul trecut a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mică decât cea din 2009, recolta din acest an a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decât cea obţinută în 2010.

Tabără crede că producţia de grâu nu a atins încă potenţialul maxim şi că poate ajunge în următorii ani la 10-12 milioane de tone.

"Anul acesta, România are o capacitate de export de aproape 4 milioane de tone de grâu. Acum sunt contractate şi gata de export peste 800.000 de tone", a spus ministrul.

El a anunţat producţie record şi la porumb, de 12 milioane de tone, respectiv cinci tone pe hectar, mai mult cu o tonă faţă de producţia la hectar realizată anul trecut.

Ministrul a mai spus că producţii record au mai fost înregistrate în acest an la floarea soarelui (peste 1,7 milioane de tone), la struguri, legume şi fructe.

Potrivit lui Tabără, în ultimul an au fost şi mai multe forme de sprijin acordate fermierilor români.

"Vrem ca anul viitor, până pe data de 15 martie, banii pentru 2011 să fie acordaţi în totalitate fermierilor", a afirmat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici