Recomandările Consiliului Concurenţei pentru autorizarea noilor capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile

Consiliul Concurenţei a făcut o serie de recomandări în baza unui studiu privind autorizarea noilor capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile.

139 afișări
Imaginea articolului Recomandările Consiliului Concurenţei pentru autorizarea noilor capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile

În urma studiului, autoritatea de concurenţă a constat că printre aspectele care îngreunează procesul de autorizare şi împiedică accesul investitorilor pe piaţă se regăseşte interpretarea neunitară a prevederilor legale la nivelul Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT).

Ca urmare, Consiliul Concurenţei a recomandat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MLDPA) asigurarea unei interpretări unitare la nivelul UAT-urilor, prin adoptarea, în cadrul legislaţiei secundare, a prevederilor din Anexa nr .6 - Avize necesare la autorizarea construcţiilor noi la Proiectul de Cod (varianta iniţială).

Întrucât scoaterea terenului din circuitul agricol este o procedură obligatorie pentru a putea construi capacităţi de producere a energiei regenerabile, proiecte ce se pot construi în extravilan, în limita a 50 ha pentru terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, Consiliul Concurenţei face o serie de recomandări pentru a simplifica procedura.

Astfel, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Agriculturii să identifice soluţii care să faciliteze procedura de scoatere a terenului extravilan din circuitul agricol, astfel încât solicitantul să interacţioneze doar cu Direcţia Agricolă Judeţeană, prin depunerea unei singure documentaţii, fără să fie implicate mai multe instituţii din subordinea ministerului.

Totodată, sunt necesare demersuri pentru a permite construirea parcurilor fotovoltaice şi eoliene pe terenurile agricole, situate în extravilan, având clasa III, IV şi V de calitate (terenuri mai puţin fertile), indiferent de suprafaţă, dar şi a construirii parcurilor eoliene pe terenurile agricole, situate în extravilan, având clasa I 2 şi II de calitate (cele mai fertile), cu asigurarea scopului urmărit din perspectiva producţiei agricole prin utilizarea în sistem dual a acestor terenuri.

„Procesul se va simplifica odată cu intrarea în vigoare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor şi punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind licenţa industrială unică, promovată de Consiliul Concurenţei şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi care urmăreşte debirocratizarea mediului de afaceri. Astfel, toate licenţele, autorizaţiile, acordurile, avizele sau permisele necesare desfăşurării activităţii vor fi obţinute în cadrul unei singure proceduri, realizată electronic, prin intermediul Punctului de contact unic electronic pentru licenţa industrială, autorizaţia de construire urmând să fie inclusă în licenţa unică industrială începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată Consiliul Concurenţei.

Pe parcursul derulării studiului, Consiliul Concurenţei a colaborat cu reprezentanţii MDLPA şi MADR pentru a identifica soluţii de eficientizare a procesului de autorizare a lucrărilor de construcţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici