Redresarea pieţei auto europene este împiedicată de incertitudinile privind alegerile din Germania

Redresarea pieţei auto europene după declinul din ultimii şase ani va depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor din Germania, unde populaţia se abţine de la cumpărarea de maşini înaintea scrutinului din toamnă care, potrivit sondajelor, nu va avea un câştigător clar.

343 afișări
Imaginea articolului Redresarea pieţei auto europene este împiedicată de incertitudinile privind alegerile din Germania

Redresarea pieţei auto europene este împiedicată de incertitudinile privind alegerile din Germania (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Există o anumită aşteptare în Germania din cauza alegerilor. Cu incertitudinile legate de politica fiscală, care ar putea afecta puterea de cumpărare, politica este un factor luat în considerare de consumator mai mult decât în trecut", a declarat Allan Rushforth, director operaţional al Hyundai Motor în Europa, relatează Bloomberg.

Aproape o maşină din patru comercializate în Europa este vândută în Germania, ţară care a evitat recesiunea care a marcat alte state din zona euro. Exporturile către Asia şi Statele Unite au ajutat la menţinerea stabilităţii pieţei muncii. Şomajul, de 6,9%, este aproape de minimul ultimelor două decenii, iar încrederea consumatorilor este pe un trend ascendent.

Soliditatea economiei germane nu este însă reflectată şi de piaţa auto. Vânzările de maşini din Germania au scăzut cu 9,9% în luna mai şi sunt în declin cu 8,8% de la începutul acestui an, potrivit oficiului pentru înmatriculări auto KBA.

"Oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu alegerile. Nu este vorba de problemele economice, şomajul este încă scăzut, economia este destul de solidă", a declarat Ian Robertson, director de vânzări şi marketing pentru brandul BMW.

Criza datoriilor a adus disciplina fiscală în prim-plan, iar politicienii promovează politici de reducere a daficitului bugetar, ceea ce pentru unii ar putea însemna scăderea veniturilor.

Principalul contracandidat al lui Merkel, social-democratul Peer Steinbrueck, susţine reducerea decalajului de avere dintre bogaţi şi săraci prin majorarea taxelor în cazul celor cu venituri mari şi stabilirea unei retribuţii minime orare.

Markel a declarat că va menţine taxele neschimbate.

Disponibilitatea Germaniei de a contribui cu bani pentru susţinerea ţărilor europene îndatorate este un alt subiect major al campaniei electorale.

"Are loc un război al cuvintelor în Germania, în privinţa direcţiei în care ar trebui să meargă Europa", a declarat Peter Fuss, consultant la Ernst&Young în Eschborn, Germania.

Nici creştin-democraţii lui Merkel şi nici social-democraţii nu au suficient sprijin pentru a forma o coaliţie cu partenerii preferaţi, potrivit unui sondaj publicat miercuri de jurnalul Bild.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici