Referinţa BNR a scăzut din nou şi a ajuns la 4,5236 lei/euro, un NOU MINIM al ultimei luni

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor pentru a opta şedinţă consecutiv şi a ajuns la 4,5236 lei/euro, atingând cel mai redus nivel din ultima lună, iar potrivit dealerilor aprecierea este determinată de unele vânzări indirecte de euro de banca centrală.

196 afișări
Imaginea articolului Referinţa BNR a scăzut din nou şi a ajuns la 4,5236 lei/euro, un NOU MINIM al ultimei luni

Referinţa BNR a scăzut din nou şi a ajuns la 4,5236 lei/euro, un NOU MINIM al ultimei luni (Imagine: Shutterstock)

Paritatea afişată vineri este cu 0,82 bani sub cea anunţată joi, de 4,5318 lei/euro. O rata de schimb mai redusă decât cea de joi a fost publicată de banca centrală la 2 octombrie, când euro a fost la 4,5220 lei.

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, cursul urcând cu 1,19 bani, la 3,5120 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,5001 lei.dolar.

În acelaşi timp, cursul oficial pentru francul elveţian a scăzut la 3,7486 lei/franc, de la 3,7529 lei/franc în ziua precedentă.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

La deschiderea şedinţei interbancare locale de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 - 4,5330 lei, în scădere uşoară faţă de nivelul de joi din jurul orei 16:30, de 4,5325 - 4,5340 lei/euro.

În prima oră cursul a coborât la 4,5250-4,5280lei/euro, după care rata de schimb s-a întors peste 4,53 lei/euro şi a fluctuat uşor peste acest nivel până la mijlocul zilei, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

După ora 12:15 în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro, care au dus cursul până la un nivel minim al primei părţi a şedinţei de 4,5230 lei/euro. În următoarele 15 minute cotaţiile s-au stabilizat sub uşor peste 4,52 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR afişează cursul de referinţă, euro era cotat la 4,5245 - 4,5260 lei.

"Cel mai probabil BNR a intervint indirect din nou înainte de fixing (momentul când sunt citite cotaţiile din piaţă pentru anunţarea cursului de referinţă - n.r.). Volumele nu sunt mari, astfel că îi este foarte uşor să ducă cursul în jos", a afirmat un dealer.

Potrivit dealerilor, cursul leu/euro nu a fost influenţat de decizia BNR de a menţine rata dobânzii de politică monetară şi rezervele minime obligatorii la actualele niveluri, întrucât o astfel de decizie era anticipată de piaţă.

Analiştii ING notează ţntr-un raport că rezervele valutare ale BNR au ajuns la 31,8 miliarde euro în luna octombrie, în scădere cu 700 milioane de euro faţă de luna precedentă, pe fondul presupuselor intervenţii oficiale.

"Datele relevă un volum al intervenţiilor mai mare decat il aşteptam şi, în mod interesant, scăderea rezervelor este aproape egală cu estimarea necesarului de finanţare a Ministerului Finanţelor în luna octombrie: finanţare net negativă a datoriei publice de aproximativ 300 milioane euro şi un potenţial deficit bugetar in jurul 0,2% din PIB, anume înca 300 milioane euro. Astfel, dacă BNR a acţionat doar în sensul sterilizării potenţialelor vânzări de valută ale Ministerului Finanţelor, s-ar putea explica efectul redus al intervenţiilor valutare asupra ratelor leului", se menţionează în raport..

Dobânzile afişate vineri de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au continuat să crească uşor, de la 4,96% - 5,46% pe an, la 4,99% - 5,49% pe an. În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au avansat la 5,2% - 5,7% pe an, după ce joi au fost la 5,17% - 5,67% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici