Registre de certificate verzi din UE, inclusiv din România, atacate de hackeri

Registrele de tranzacţionare a certificatelor verzi din mai multe state membre UE, printre care şi România, au fost atacate săptămâna trecută de hackeri care au urmărit să fure permise de emisii poluante de la companii pentru a le vinde mai departe.

59 afișări
Imaginea articolului Registre de certificate verzi din UE, inclusiv din România, atacate de hackeri

Registre de certificate verzi din UE, inclusiv din România, atacate de hackeri (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"A avut loc un atac de înalt profesionalism", a declarat un purtător de cuvând al DEHSt, registrul de tranzacţionare a certificatelor verzi din Germania, citat de Financial Times Deutschland (FTD) şi preluat de Reuters.

Tranzacţionarea certificatelor verzi în cadrul noii Scheme de Trading a Emisiilor din UE nu a fost afectată, iar Biroul Federal de Investigaţii Criminale din Germania a început deja o anchetă, scrie publicaţia.

Un atac de tip phishing a determinat mai multe registre să suspende temporar activitatea săptămâna trecută, după ce mai mulţi participanţi la piaţă au primit mesaje email suspecte, care le cereau datele personale de identificare, potrivit traderilor din piaţă.

Atacul de tip phishing nu a afectat activitatea pieţei, însă traderii susţin că registrele au primit mesaje email de avertizare din partea Comisiei Europene, care a cerut ca participanţii la piaţă să fie anunţaţi.

DEHSt a decis vineri să blocheze notificările de schimbare a proprietarului certificatelor verzi până la sfârşitul acestei săptămâni, menţionează FTD.

Instituţia procesează tranzacţiile efectuate de atunci şi va actualiza ulterior platforma de trading.

Atacul a vizat şi registrele naţionale din România, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia şi Grecia.

FTD notează că pagubele nu pot fi încă estimate.

Ziarul menţionează că autorităţile din Norvegia, Austria şi Olanda au "reacţionat la câteva ore după atac" şi au redeschis marţi registrele.

Registrele de tranzacţionare a certificatelor verzi administrează alocarea şi manevrarea permiselor de emisii poluante din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici