Renault confirmă demisia directorului operaţional Patrick Pelata

Renault a confirmat demisia directorului operaţional Patrick Pelata, care şi-a asumat responsabilitatea stânjenitorului scandal început cu o investigaţie a unui caz de spionaj industrial şi încheiat cu un caz de fraudă.

75 afișări
Imaginea articolului Renault confirmă demisia directorului operaţional Patrick Pelata

Renault confirmă demisia directorului operaţional Patrick Pelata (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Producătorul auto francez a concediat în ianuarie trei directori cu atribuţii executive, în urma suspiciunilor că proiectul de producţie de vehicule electrice a fost ţinta unei reţele internaţionale de spionaj, dar ulterior conducerea a admis că a fost indusă în eroare.

Renault, la care statul francez este cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 15%, a acceptat demisia lui Pelata la o şedinţă extraordinară a consiliului de administraţie la care au fost discutate concluziile unui audit referitor la scandalul de spionaj.

Plecarea lui Pelata este o pierdere pentru Renault, a declarat Stuart Pearson, analist la Morgan Stanley, deşi nu este o surpriză pentru investitori, iar faptul că directorul general Carlos Ghosn îşi păstrează funcţia va limita impactul asupra acţiunilor.

Ghosn este şi directorul general al Nissan Motor, partenerul japonez al Renault.

Renault a precizat că Pelata va primi o funcţie nespecificată în alianţa Renault-Nissan.

Ca directorul operaţional, Pelata a avut un rol important la Renault, în ultimii câţiva ani, a spus Pearson, adăugând că plecarea acestuia poate afecta noul plan strategic al Renault prezentat în februarie.

"Pune sub semnul întrebării execuţia planului strategic care a fost anunţat recent, Pelata ar fi avut un rol esenţial. Încă nu se ştie cine îl va înlocui", a arătat analistul.

Şi alţi directori au fost eliberaţi din funcţii, respectiv directorul de personal, Jean-Yves Coudriou, şeful departamentului juridic, Christian Husson, şi secretarul general, Laurence Dors.

Responsabilii în domeniul securităţii Remi Paigne, Marc Tixador şi Dominique Gevrey, ultimul acuzat de fraudă în acest caz, vor pleca şi ei din companie, a precizat Renault.

Grupul a înfiinţat un comitet de etică, a restructurat comitetul pentru conformitate şi va reforma departamentul de securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici