Reprezentanţii băncilor s-au întâlni pentru a discuta proiectul BNR privind creditele

Reprezentanţii instituţiilor de credit membre ale Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au avut, vineri, o întâlnire unde au discutat pe tema proiectului de regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice.

16 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii băncilor s-au întâlni pentru a discuta proiectul BNR privind creditele

Reprezentanţii băncilor s-au întâlni pentru a discuta proiectul BNR privind creditele

Experţii băncilor participanţi la discuţiile, care au avut loc între orele 10:00 şi 14:00, nu au dorit să facă vreo declaraţie pe această temă.

Reprezentanţii ARB se vor întâlni marţi, 22 iulie, pentru discuţii despre proiectul băncii centrale, cu primviceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administraţia financiară în anul anterior şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

Totodată, băncile vor fi obligate, printre altele, să realizeze pentru fiecare potenţial client analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, pe baza informaţiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluării, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, după caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale, inclusiv în cazul creditelor indexate, şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de împrumutător în respectiva perioadă.

Banca Naţională a României a prelungit cu 15 zile, până la 31 iulie, termenul de consultare publică asupra proiectului de regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice, după ce mai mulţi bancheri comerciali au solicitat extinderea perioadei.

Mai mulţi bancheri comerciali s-au arătat nemulţumiţi de proiectul BNR, însă analiştii economici au arătat că se aşteptau la astfel de măsuri, menite să limiteze creşterea creditării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici