Rezerva Federală a SUA a redus programul de achiziţii de obligaţiuni, la 75 miliarde dolari

Rezerva Federală a Statelor Unite, cea mai puternică bancă centrală din lume, a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună,făcând primul pas spre desfiinţarea pachetului neconvenţional, fără predecent, de stimulare a economiei.

228 afișări
Imaginea articolului Rezerva Federală a SUA a redus programul de achiziţii de obligaţiuni, la 75 miliarde dolari

Rezerva Federală a SUA a redus programul de achiziţii de obligaţiuni, la 75 miliarde dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Având în vedere progresele reuşite în ceea ce priveşte maximizarea numărului de angajaţi din economie şi îmbunătăţirea perspectivei privind condiţiile de pe piaţa forţei de muncă, comitetul (de politică monetară al Fed – n.r.) a decis o reducere modestă a ritmului achiziţiilor de obligaţiuni", se arată într-un comunicat transmis miercuri de banca centrală a SUA, citat de Bloomberg.

Astfel, începând din ianuarie, programul de relaxare cantitativă se va cifra la 75 miliarde de dolari pe lună, constând în titluri de Trezorerie SUA în valoare de 40 miliarde de dolari, respectiv obligaţiuni ipotecare de 35 miliarde de dolari.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, arhitectul programului de achiziţii de obligaţiuni, se află în ultimele două săptămâni ale celui de-al doilea mandat consecutiv la conducerea instituţiei. Activele Rezervei Federale au crescut de la circa 870 miliarde de dolari în august 2007 la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, în urma programelor succesive de relaxare cantitativă adoptate de bancă în urma crizei financiare şi celei mai grave recesiuni din ultimii 80 de ani.

Politica relaxării cantitative este sprijinită şi de succesoarea lui Bernanke, în prezent vicepreşedinte al Fed, Janet Yellen.

"Dacă evoluţia economiei va sprijini aşteptările comitetului privind continuarea trendului de îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă şi a revenirii inflaţiei spre ţinta pe termen mai lung, comitetul va continua probabil să reducă achiziţiile de active, în etape", se mai arată în comunicat.

Rezerva Federală a reiterat că programul "nu se află pe un traseu prestabilit".

Bursa de la New York a crescut puternic în urma anunţului Fed, principalii indici atingând noi maxime istorice.

Astfel, indicele Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a urcat miercuri cu 1,7% şi a închis la 1.811,07 puncte, depăşind recordul anterior, stabilit la 9 decembrie. Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,9%, de asemenea la un nivel record.

Banca centrală a SUA a reiterat că va menţine dobânda de politică monetară la aproape zero (în banda 0-0,25%) "cel puţin atât timp cât" şomajul din SUA va depăşi 6,5%, cu condiţia ca inflaţia să nu sară de 2,5%.

Inflaţia din SUA a fost de 1,1% în luna octombrie şi nu a mai depăşit ţinta de 2% din martie 2012.

Şomajul a scăzut în luna noiembrie la 7%, minimul ultimilor cinci ani, faţă de 10% în octombrie 2009, în timpul recesiunii. Anterior crizei financiare, în luna mai a anului 2007, şomajul era de 4,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici