Rezervele BNR au crescut în mai cu 634 milioane euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în luna mai cu 634 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, în contextul unor intrări de 1,8 miliarde euro care au compensat ieşirile de 1,2 miliarde de euro.

138 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au crescut în mai cu 634 milioane euro

Rezervele BNR au crescut în mai cu 634 milioane euro (Imagine: Shutterstock)

În luna mai intrările au însumat 1,86 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, precum şi aprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro, cu impact asupra creşterii valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.

Pe de altă parte, ieşirile de 1,23 miliarde de euro au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele .

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a crescut de la 3,44 miliarde de euro în aprilie la 3,55 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) avea la finele lunii mai valoarea de 36,26 miliarde euro, faţă de 35,5 miliarde euro la 30 aprilie.

Plăţile scadente în luna iunie în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 128 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici