Rezervele valutare ale BNR au urcat cu 63 milioane euro, nou record istoric

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în octombrie cu 63 de milioane euro, de la 28,339 miliarde euro la 28,402 miliarde euro, în contextul unor intrări de 1,27 miliarde euro, din care 300 de milioane euro reprezintă primul împrumut de la Banca Mondială.

24 afișări
Imaginea articolului Rezervele valutare ale BNR au urcat cu 63 milioane euro, nou record istoric

Rezervele valutare ale BNR au urcat cu 63 milioane euro, nou record istoric (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

Intrările la rezervă de 1,278 miliarde euro în octombrie au provenit din modificări ale rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (primul împrumut de la Banca Mondială- n.r.), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, se arată într-un comunicat al BNR remis agenţiei MEDIAFAX.

Suma de 300 de milioane de euro aferentă primului împrumut pentru politici de dezvoltare aprobat de Banca Mondială a intrat în contul Ministerului Finanţelor Publice în data de 21 octombrie.

Pachetul de asistenţă financiară în valoare de 19,95 de miliarde euro convenit cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale (BM) include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar.

În aceeaşi perioadă BNR a contabilizat ieşiri de la rezerva valutară de 1,215 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi alte cheltuieli.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 2,34 miliarde euro, în creştere cu 70 de milioane euro.

Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie au fost de 30,74 miliarde euro, faţă de 30,61 miliarde euro la 30 septembrie.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 113 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici