Rezultatele financiare cu valori aberante ale firmei AEM&E nu au fost incluse în calculul PIB

Rezultatele American European Marketing & Enterprises (AEM&E), firmă care a raportat la Registrul Comerţului, pentru 2009, afaceri de 15,47 miliarde lei şi un profit de aceeaşi valoare, nu au fost incluse în calculul PIB şi reprezintă "valori aberante", potrivit INS.

99 afișări
Imaginea articolului Rezultatele financiare cu valori aberante ale firmei AEM&E nu au fost incluse în calculul PIB

Rezultatele financiare cu valori aberante ale firmei AEM&E nu au fost incluse în calculul PIB (Imagine: Mediafax Foto)

Presa a relatat recent cazul unei firme cu sediul în comuna Hoghiz din judeţul Braşov, fără angajaţi, care a raportat pentru 2009 afaceri de 15,47 miliarde lei, la un profit tot de 15,47 miliarde lei. Suma reprezintă 3,14% din PIB realizat în 2009.

"Prin dimensiunea lor (...) rezultatele acestei firme presupuse a fi fost incluse în Produsul Intern Brut al României pentru anul 2009 ar fi afectat puternic valoarea acestui indicator macroeconomic", se arată într-un comunicat al INS.

INS menţionează că, în urma investigaţiilor, a reieşit că rezultatele economico-financiare ale firmei American European Marketing & Enterprises nu au fost cuprinse în Produsul Intern Brut nici în 2009 şi nici în 2010, urmare a faptului că firma nu a figurat şi nu figurează în baza de sondaj a operatorilor economici activi utilizată de către INS la calculul indicatorilor macro-economici.

"Prin confruntarea datelor noastre cu cele din situaţiile financiare anuale, operaţiune care se efectuează în mod curent în lunile iulie-august, când primim de la Ministerul Finanţelor Publice fişierele cu datele de bilanţ aferente, cazul a fost depistat de către experţii noştri în categoria raportărilor de date neverosimile (inconsistente), cu valori aberante", se arată în comunicat.

Potrivit investigaţiilor INS, firma respectivă nu există în localitatea unde a înregistrat sediul social, astfel că acest caz a fost adus la cunoştinţa Ministerului Finanţelor Publice pentru verificări suplimentare.

"În concluzie, reiterând că rezultatele economico-financiare ale acestei firme nu au influenţat nivelul şi dinamica indicatorilor macroeconomici calculaţi de Institutul Naţional de Statistică, până la finalizarea acestor verificări nu ne putem pronunţa dacă rezultatele acestei firme vor fi cuprinse în valoarea semidefinitivă şi definitivă a PIB-ului pe 2009", se menţionează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici