România a avut în iunie cea mai mare inflaţie din UE

România se plasează pe primul loc între cele 27 de state membre ale UE în funcţie de inflaţia din iunie, cu o rată medie anuală a creşterii preţurilor de 5,9%, în raport cu aceeaşi lună a anului trecut, faţă de o medie de 0,6% la nivelul blocului comunitar, potrivit Eurostat.

24 afișări
Imaginea articolului România a avut în iunie cea mai mare inflaţie din UE

România a avut în iunie cea mai mare inflaţie din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe poziţiile următoare, în funcţie de creşterea preţurilor, s-au clasat Polonia (4,2%), Lituania (3,9%) şi Ungaria (3,7%).

Inflaţii negative au fost consemnate, exceptând Estonia (-0,5%), doar în zona euro, respectiv în Irlanda (-2,2%), Portugalia (-1,6%), Belgia, Spania şi Luxemburg (toate cu -1%) şi Austria (-0,3%).

În cele 16 state din zona euro, inflaţia medie a fost de -0,1% în iunie.

În ceea ce priveşte rata medie de creştere a preţurilor în iunie faţă de mai, România ocupă poziţia a cincea în UE, la egalitate cu Italia, Danemarca, Portugalia, Suedia şi Polonia, cu o inflaţie lunară de 2%.

Clasamentul lunar este condus de Luxemburg (0,7%), Spania şi Slovenia (ambele cu 0,5%), Germania (0,4%) şi Marea Britanie (0,3%), iar pe ultimele locuri s-au plasat Letonia (-0,5%), Olanda (-0,4%), şi Lituania (-0,3%). Media UE, calculată de Eurostat, este de 0,2%, similară cu cea a zonei euro.

Rata media a inflaţiei, calculată pentru perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2009 în raport cu cele 12 luni anterioare conferă României locul patru între cele 27 de state comunitare, cu o inflaţie de 7%, fiind devansată de Letonia (10%), Lituania (8,6%) şi Bulgaria (7,3%). Pentru acest interval, media UE este de 2,4%, iar cea a zonei euro de 1,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici