România a cerut amânarea alinierii preţului gazelor cu cel din UE

Autorităţile române au trimis o notificare la Comisia Europeană (CE) cu privire la prelungirea perioadei de aliniere a preţului la gaze naturale cu cele din UE, dar solicitarea va fi aprobată doar dacă este justificată şi respectă legea, a declarat Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

1 afișare
Imaginea articolului România a cerut amânarea alinierii preţului gazelor cu cel din UE

România a cerut amânarea alinierii preţului gazelor cu cel din UE

"La CE a fost primită o notificare din partea României în legătură cu prelungirea perioadei de aliniere a preţului la gaze, dar o decizie pozitivă va fi luată doar dacă această solicitare respectă prevederile legale şi este justificată", a spus Piebalgs la o reuniune organizată marţi de grupul petrolier OMV la Viena.

România s-a angajat în negocierile cu Uniunea Europeană, înainte de aderarea la blocul comunitar, să alinieze preţurile gazelor din producţia internă cu cele ale gazelor de import, până la sfârşitul anului 2006. Însă, autorităţile au solicitat UE o prelungire a termenului până în 2008 ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import.

În luna iulie a acestui an, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că Guvernul intenţionează să solicite CE prelungirea calendarului de aliniere a preţului la gazele naturale până în 2010.

Comisarul european a precizat că dacă alinierea preţului la gaze a fost inclusă în tratatul de aderare a României la UE, termenul nu mai poate fi prelungit.

"Dacă s-a negociat în tratatul de aderare la UE, nu se mai poate prelungi. Gazul trebuie să coste atât cât costă", a spus Piebalgs.

Potrivit strategiei energetice pentru perioada 2007-2020, aprobată de Guvern, România va continua să alinieze, treptat, preţurile gazelor naturale din producţia internă la cele din import, până în anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici