România a coborât în primul trimestru pe locul 16 în rândul ţărilor cu datorii riscante

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului român împotriva riscului de default au scăzut în primul trimestru al anului, iar România a coborât o poziţie în topul ţărilor cu cel mai ridicat risc, pe locul 16, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei financiare CMA.

65 afișări
Imaginea articolului România a coborât în primul trimestru pe locul 16 în rândul ţărilor cu datorii riscante

România a coborât în primul trimestru pe locul 16 în rândul ţărilor cu datorii riscante (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 2,902 puncte procentuale la sfârşitul anului trecut la 2,311 puncte procentuale la finele lunii martie. Asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a coborât astfel de la 290.200 dolari la 231.100 dolari.

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Totodată, probabilitatea cumulativă de default în cazul României s-a redus de la 18,7% la sfârşitul anului trecut la 15,3% în martie, se arată în raport.

La sfârşitul primului trimestru al anului trecut, România ocupa poziţia a 15-a, cu o probabilitate de default de 13,3% şi un CDS de 2 puncte procentuale.

Cel mai riscant stat a rămas în primul trimestru Grecia, cu un CDS de 10,37 puncte procentuale, de peste patru ori mai mare decât al României, şi probabilitate de default de 57,7%. Următoarele locuri în funcţie de risc sunt ocupate de Venezuela, Irlanda, Portugalia, Argentina, Ucraina, Dubai, Liban, Irak şi Egipt.

Norvegia şi-a menţinut poziţia de cel mai sigur stat în privinţa riscului de incapacitate de plată, cu un CDS de 0,174 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 1,6%. Topul zece al celor mai sigure ţări este completat de Suedia, Finlanda, Elveţia, Danemarca, Olanda, Hong Kong, SUA, Germnia şi Chile.

În Europa Centrală şi de Est, Grecia şi Ucraina sunt considerate cele mai riscante, urmate de Ungaria (14), Croaţia (15), România, Letonia (17), Lituania (18), Bulgaria (20), Turcia (25), Polonia (28), Rusia (34), Slovenia (43), Slovacia (44), Estonia (49), Cehia (51) şi Austria (52).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici