România a înregistrat un deficit de cont uriaş în primele cinci luni din 2022. Este cu 80% peste perioada similară din 2021

  • România a înregistrat în primele cinci luni din 2022 un deficit de cont curent de 10,2 miliarde euro, cu 80% peste perioada similară din 2021.
  • Schimburile internaţionale de bunuri au generat un deficit de 11,9 miliarde euro.
422 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat un deficit de cont uriaş în primele cinci luni din 2022. Este cu 80% peste perioada similară din 2021

România a înregistrat în primele cinci luni din 2022 un deficit de cont curent de 10,2 miliarde euro, cu 80% peste nivelul din perioada similară din 2021, când se cifra la 5,69 miliarde euro, arată datele publicate joi de BNR.

În cursul lunii mai, deficitul s-a majorat cu 2,7 miliarde euro.

În structură, schimburile internaţionale de bunuri au generat un deficit de 11,9 miliarde euro, mai mare cu 3,4 miliarde euro faţă de perioada similară de anul trecut, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 505 milioane euro, respectiv de 3,9 miliarde euro.

Cea mai mare diferenţă din zona serviciilor apare în cazul turismului, unde deficitul s-a majorat de la 650 milioane euro în mai 2021 la 1,15 milairde euro în mai 2022.

În schimb, transportul şi-a majorat exceentul, de la 1,6 milairde euro la 1,9 miliarde euro.

În categoria de servicii de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale, excedentul a avut de asemenea un avans, de la 1,4 miliarde euro în primele cinci luni din 2021 la 1,9 miliarde euro în acest an.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 1,56 miliarde euro, adică de 2,5 miliarde euro.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent mai mic cu 35 milioane euro, respectiv de 285 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 3,7 miliarde euro (comparativ cu 2,47 miliarde euro în perioada ianuarie - mai 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,61 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 177 milioane euro.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici