Prima pagină » Economic » România a semnat acordul de 2,3 miliarde de dolari pentru achiziția a șase sisteme antiaeriene israeliene

România a semnat acordul de 2,3 miliarde de dolari pentru achiziția a șase sisteme antiaeriene israeliene

Ministerul Apărării a semnat un acord de 2,3 miliarde de dolari cu Israelul pentru achiziția sistemelor antiaeriene Shorad-Vshorad, România fiind prima țară europeană care cumpără tehnologia asociată sistemului Iron Dome.
România a semnat acordul de 2,3 miliarde de dolari pentru achiziția a șase sisteme antiaeriene israeliene
Foto: Hepta
Maria Miron
22 iul. 2025, 12:52, Economic

În urma acordului semnat luni cu compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, România devine prima țară din Europa care va achiziționa sisteme de apărare antiaeriană asociate tehnologiei Iron Dome. Anunțul încheierii acordului-cadru pe șapte ani cu Rafael, care prevede achiziția a șase sisteme antiaeriene integrate de tip Shorad (Short Range Air Defense) și Vshorad (Very Short Range Air Defense) a fost făcut de Ministerul Apărării, citat de Reuters, și este cel mai mare contract de apărare dintre România și Israel din ultimele decenii.

„Sunt baterii de rachete defensive de care avem nevoie”

Potrivit ministerului, acordul va include și instruirea militarilor români, dar și muniție și sprijin logistic. Primele două sisteme urmează să fie livrate într-un termen de trei ani de la semnarea primului dintre cele trei contracte suplimentare prevăzute în acord.

„Sunt baterii de rachete defensive pe care nu le avem și de care avem nevoie”, a declarat ministrul apărării, Ionuț Moșteanu, citat de The Defense Post. România, membră a Uniunii Europene și NATO, are o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina și a fost afectată în mod repetat de căderea unor fragmente de drone rusești, în timpul atacurilor Moscovei asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Concepute pentru front și infrastructura militară, nu pentru orașe

Sistemele antiaeriene Shorad/Vshorad produse de Rafael, pe care le achiziționează România, sunt derivate ale tehnologiei Iron Dome, însă sunt concepute în principal pentru protecția bazelor militare și a trupelor împotriva dronelor și aeronavelor care zboară la joasă altitudine. Ele nu constituie un „scut național antirachetă”, așa cum este Iron Dome, destinat apărării orașelor împotriva atacurilor cu rachete, însă, dacă sunt amplasate strategic în jurul unui oraș sau aeroport, pot oferi o protecție localizată împotriva unor amenințări tactice, precum dronele sau rachetele cu rază scurtă.

Surse citate de defence-industry.eu menționează că sistemul Spyder, oferit de compania Rafael, va constitui componenta principală a programului V/Shorad al României. Acesta este echipat cu rachete interceptoare Python-5 și Derby, având raze de acțiune de 40 km, respectiv 80 km. Sistemul este destinat să înlocuiască lansatoarele Hawk învechite și să completeze capacitățile existente de apărare cu rază lungă, precum sistemele Patriot și Aegis de la Deveselu.

Europa, principalul client al armamentului israelian

Potrivit datelor Ministerului israelian al Apărării, Israelul a înregistrat în 2024 un record în vânzările de armament, cu un total de 14,8 miliarde de dolari, iar Europa a fost principalul client, reprezentând 54% din exporturi. Cererea a crescut în special din cauza războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, oficialii israelieni și-au exprimat îngrijorarea față de deciziile unor state din Europa de Vest, precum Spania, Belgia, Olanda sau Italia, care au anulat sau restricționat contractele de armament cu Israelul ca reacție la conflictul din Gaza.

Citește și