România a semnat cu Iordania un acord de cooperare în domeniul nuclear

România a semnat cu Iordania un acord care facilitează transferul de know-how şi pregătire românească în domeniul nuclear, în condiţiile în care autorităţile de la Amman au în vedere construirea primului reactor iordanian, de 1.000 de MW, în următorii zece ani, potrivit Jordan Times.

45 afișări
Imaginea articolului România a semnat cu Iordania un acord de cooperare în domeniul nuclear

România a semnat cu Iordania un acord de cooperare în domeniul nuclear (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Acordul, semnat duminică de către preşedintele Comisiei Iordaniene pentru Energie Atomică, Khaled Toukan, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, aduce la zece numărul statelor care s-au angajat oficial să sprijine programul nuclear civil al Iordaniei.

Înţelegerea deschide, de asemenea, calea vânzării de tehnologie nucleară între cele două state.

România operează în prezent două reactoare nucleare, care asigură 20% din producţia de electricitate a ţării.

Iordania mai are acorduri în domeniul nuclear cu Japonia, Franţa, Spania, China, Coreea de Sud, Canada, Rusia, Marea Britanie şi Argentina. Comisia pentru Energie Atomică încearcă să ajungă la înţelegeri similare cu Turcia, Italia şi SUA.

Costurile importurilor de energie s-au ridicat pentru Iordania la echivalentul a 19% din Produsul Intern Brut în 2009.

Baconschi a fost primit duminică la Amman de către Regele Abdullah II al Iordaniei, cu care a discutat despre relaţiile bilaterale, perspectivele de cooperare, relaţiile cu Uniunea Europeană şi despre evoluţiile regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici