România atrage mai puţini turişti străini decât Bulgaria, Cambodgia, Iordania şi Liban - Mediafax

România atrage mai puţini turişti străini decât Bulgaria, Cambodgia, Iordania şi Liban

România atrage de aproape cinci ori mai puţini turişti străini decât Bulgaria şi încasează de peste trei ori mai puţini bani din această sursă, diferenţele fiind şi mai mari comparativ cu alte ţări, precum Ungaria, Cehia sau Polonia.

352 afişări
Imaginea articolului România atrage mai puţini turişti străini decât Bulgaria, Cambodgia, Iordania şi Liban

România atrage mai puţini turişti străini decât Bulgaria, Cambodgia, Iordania şi Liban (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Datele reies dintr-un raport al Organizaţiei Mondiale aTurismului, care nu include însă şi România, cifrele aferenteturismului autohton fiind extrase din statisticile InstitutuluiNaţional de Statistică şi ale Bănii Naţionale.

Astfel, potrivit INS, sosirile cetăţenilor străini înstructurile de primire turistică au numărat 1,275 milioane în2009.

Datele BNR privind balanţa de plăţi din turism arată pe 2009intrări de 882 milioane euro (circa 1,2 miliarde de dolari).

În schimb, raportul Organizaţiei Mondiale a Turismului arată căîn Bulgaria au sosit, în aceeaşi perioadă, 5,739 milioanede turişti străini, care au cheltuit 3,72 miliarde dedolari.

Ungaria a fost vizitată anul trecut de 9 milioane deturişti străini, care au lăsat în ţara vecină 5,63miliarde de dolari.

Cehia a atras puţin peste şase milioane de turişti străini,câştigânt aproape 6,5 miliarde de dolari de pe urma lor, iarCroaţia a încasat 8,88 de miliarde de dolari de la cei 9,3 milioanede turişti străini care au vizitat acest stat anul trecut.

Economia Poloniei a câştigat 9 miliarde de dolari în2009 de la turiştii străini, care au vizitat această destinaţie înnumăr de 11,89 milioane.

Cipru, o destinaţie turistică importantă însă oţară cu mai puţin de un milion de locuitori şi un PIB de circa 22de miliarde de dolari, a atras 2,1 milioane de turiştistrăini, care au cheltuit peste 2,1 miliarde euro.

Israelul a înregistrat peste 2,3 milioane de sosiri înstructurile turistice, pe care i-a convins să cheltuiascămai mult de 3,6 miliarde de dolari.

Deşi comparaţiile cu ţări precum Franţa, Spania, Austria,Turcia, Grecia sau Italia par inoportune, datele scot în evidenţădecalajul ce trebuie recuperat de România pentru a ajunge la oexploatare adecvată a acestei resurse.

Astfel, Franţa este cea mai vizitată ţară din lume, cu74,2 milioane de sosiri internaţionale, care au sprijiniteconomia cu 49,4 miliarde de dolari.

Peste 52 de milioane de turişti străini au vizitat Spania anultrecut, cheltuind acolo mai mult de 53 miliarde de dolari, iarItalia a atras 40,25 miliarde de dolari de la 43,2 milioane denerezidenţi.

Austria, centrul financiar şi economic al Europei Centrale şi deEst şi o importantă destinaţie de iarnă, a primit în 2009 peste 21de milioane de turişti străini, care au cheltuit 19,4 miliarde dedolari.

Grecia şi-a consolidat anul trecut economia cu 14,5 miliarde dedolari datorită celor aproape 15 milioane de turişti străini, iarTurcia a câştigat 21,25 miliarde de dolari la peste 25 milioane devizitatori.

Irlanda şi Belgia au atras circa 7 milioane de turişti străinifiecare şi au încasat 4,9, respectiv 9,8 miliarde de dolari.

Olanda a luat peste 12 miliarde de dolari de la aproape 10milioane de vizitatori străini în 2009, iar Suedia a încasat o sumăsimilară de la 4,8 milioane de turişti nerezidenţi.

Elveţia a reuşit să convingă 8,3 milioane de turişti străini săcheltuiască 14 miliarde de dolari.

Părăsind Europa se poate afla că, spre exemplu,Cambodgia a reuşit să atragă ceva mai mulţi turişti străinidecât România în 2009, respectiv două milioane depersoane, care au cheltuit însă numai 1,18 miliarde dedolari.

Vietman, Taiwan, Filipine sau Indonezia, printre jucătorii mediidin turismul asiatic, au încasări de cel puţin două ori mai maridecât România şi, evident, au atras atenţia unui număr mult maimare de turişti străini.

Pe cele două continente americane se observă că Mexicul adepăşit Canada ca număr de turişti străini, dar nu şi ca încasări -21,45 milioane de vizitatori cu 11,27 miliarde de dolari, respectiv15,77 milioane de persoane, 13,7 miliarde de dolari.

Panama a atras cam acelaşi număr de străini ca şi România şi aîncasat aproape 1,5 miliarde de dolari, iar industria turistică dinArgentina, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, RepublicaDominicană, Jamaica, Peru sau Uruguai reuşeşte să convingă cu cevamai mult succes decât cea românească.

Turismul pe continentul african este dominat de Africa de Sud,Maroc şi Tunisia.

În Orientul Mijlociu, Egiptul a atras anul trecut 11,9 milioanede turişti străini şi 10,75 miliarde de dolari, urmat de ArabiaSaudită, cu 10,9 milioane de vizitatori, respectiv 5,96 miliarde dedolari. Siria a convins 6,1 milioane de turişti străini, însă sumacheltuită de aceştia nu este disponibilă.

Iordania şi Libanul au avut de asemenea mai mult succesla turismul internaţional decât România, cu 3,78,respectiv 1,85 milioane de străini. Deşi Libanul a fost vizitat deun număr relativ mic de turişti străini, suma cheltuită de aceştiaeste una considerabilă, de 6,7 miliarde de dolari.

La nivel mondial, turismul internaţional a scăzut anul trecut cu4,2%, la 880 milioane de turişti străini. Mai mult de jumătatedintre aceştia au vizitat Europa, 20,6% regiunea Asia-Pacific,15,9% cele două Americi, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa auatras 6%, respectiv 5,2% dintre turiştii străini.

Majoritatea turiştilor străini, respectiv 51% dintre aceştia, aucălătorit pentru a-şi petrece vacanţele sau concediile în ţăristrăine, 27% şi-au vizitat rudele sau au părăsit ţara de domiciliudin motive de sănătate, religie etc., iar turismul de business areo cotă de 15%.

Transporturile aeriene au fost preferate de 53% dintre turiştiistrăini, însă un număr încă mare de persoane a ales să călătoreascăpe drumuri şi autostrăzi, care au fost străbătute de 39% dintrecălători. Vasele maritime şi trenurile îşi împart restul de 8%dintre turişti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici