România cere UE o derogare de la legislaţia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane euro

Autorităţile române încearcă să convingă Comisia Europeană (CE) să acorde o derogare de la legislaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră unui număr de 13 companii obligate să plătească penalizări totale de peste 21 milioane euro pentru încălcarea unor termene.

140 afișări
Imaginea articolului România cere UE o derogare de la legislaţia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane euro

România cere UE o derogare de la legislaţia de mediu pentru firme penalizate cu 21 milioane euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu două săptămâni, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului şi Departamentul pentru Afaceri Europene au prezentat în şedinţă de Guvern un memorandum pentru suspendarea sancţiunii, pentru că este prima dată când această legislaţie se aplică în România. Va urma şi o corespondenţă cu CE, întrucât pentru unele companii nivelul penalizării înseamnă chiar şi dublul cifrei de afaceri, şi poate avea şi impact social", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), următoarele companii trebuie să plătească penalizări pentru 213.147 de certificate pe care nu le-au returnat în termenul legal:

- Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT)

- TMK - Resiţa

- EGGER România

- Fabrica de Cărămizi Vaslui

- Prefab Construct

- Rafinăria Steaua Română

- Teraplast GP

- Donalam

- Zahărul Oradea

- Ceramus

- Forever Pipe

- Monsanto România

- CERAM Material Construct

La preţul de 100 euro pe tona de CO2, stabilit în legislaţia europeană în domeniu, toate companiile enumerate vor trebuie să plătească penalizări în valoare totală de 21,3 milioane de euro, din care 14,3 milioane de euro este aportul Oltchim.

Sursele citate au precizat că aceste companii au returnat Registrului Naţional al Emisiilor de Gaze cu efect de seră toate certificatele, dar abia în luna mai, după expirarea termenului legal, respectiv 30 aprilie.

De asemenea, toate cele 13 companii au fost amendate, dar încă nu achitat sumele, au mai spus sursele.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă unei companii dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

Prin planul naţional de alocare a certificatelor de emisii, fiecare companie primeşte anual un număr de tone de emisii poluante pe care le poate lansa în atmosferă, pentru care primeşte certificate.

Companiile sunt obligate ca până în 30 aprilie a fiecărui an să restituie Registrului Naţional al Emisiilor de Gaze cu efect de seră un număr de certificate egal cu cantitatea totală de emisii provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior. Certificatele sunt emise anual până cel târziu la 28 februarie.

Dacă aceste companii nu restituie Registrului certificatele respective la timp, sunt penalizate cu 100 de euro pentru fiecare tonă de CO2 aferentă, iar sumele astfel obţinute se constituite ca venituri la Fondul de mediu.

"Plata sumelor cu care au fost sanctionaţi operatorii nu îi exonerează de obligaţia de a restitui până la 30 aprilie a anului următor numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu emisiile instalaţiei respective verificate pentru anul precedent", potrivit datelor ANPM.

În perioada 2008-2012, aproximativ 300 de instalaţii din România au dreptul să emită un total de 379,7 milioane tone de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 75,9 milioane tone anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici