România, locul şapte în UE în funcţie de creşterea producţiei industriale

România s-a plasat în februarie pe poziţia a şaptea în Uniunea Europeană în funcţie de evoluţia producţiei industriale, cu o creştere de 4,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, potrivit datelor publicate, luni, de biroul european de statistică, Eurostat.

19 afișări
Imaginea articolului România, locul şapte în UE în funcţie de creşterea producţiei industriale

România, locul şapte în UE în funcţie de creşterea producţiei industriale (Imagine: Mediafax Foto)

Comparativ cu luna ianuarie, producţia industrială a României a crescut cu 1,8%, plasându-se pe locul al patrulea la nivelul Uniunii.

În luna ianuarie, România a ocupat poziţia a cincea în UE, cu un avans al producţiei industriale de 5,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul faţă de luna decembrie a fost de 2,3%.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat diferă faţă de cele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în luna februarie, raportat la luna similară din 2007, producţia industrială a urcat, potrivit INS, cu 7,7%, susţinută de energia electrică şi termică, gaze şi apă (+11,6%) şi de industria prelucrătoare (+8,7%). În acelaşi timp, industria extractivă s-a redus cu 5,4%.

Raportat la ianuarie 2008, în a doua lună a anului producţia industrială a crescut, conform INS, cu 7,2%, ca urmare a avansului din industria prelucrătoare (+8,8%) şi cea extractivă (+1,5%). Pe de altă parte, energia electrică şi termică, gaze şi apă a scăzut cu 6,1%.

În UE, cea mai mare creştere a producţiei industriale, comparativ cu februarie 2007, a fost înregistrată în Polonia - 12,3%, urmată de Slovacia - 1,5%, Lituania - 11,1%.

Bulgaria s-a plasat pe poziţia a cincea, cu un avans de 4,8%. În statele pentru care au fost disponibile informaţii, producţia industrială a crescut în 18 şi a scăzut numai în două dintre acestea, respectiv Grecia, cu 4,2% şi Italia, cu 0,8%.

Comparativ cu luna ianuarie, Slovenia a ocupat primul loc, cu o creştere de 4,5%, urmată de Lituania - 3,6% şi Polonia - 2,2%. România a fost urmată de Estonia, cu 1,7%, şi Bulgaria, cu 1,2%. Cel mai mare declin a avut loc în Grecia - 4,7%.

La nivelul Uniunii Europene, producţia industrială a crescut în februarie cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,5% faţă de luna precedentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici