România ocupă locul trei în UE după creşterea anuală a exporturilor din ianuarie-iulie

România ocupă locul trei în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea anuală a exporturilor intra şi extra comunitare din perioada ianuarie-iulie, de 25%, la 20,5 miliarde euro, şi poziţia a cincea după avansul importurilor, de 20%, la 26 miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

27 afișări
Imaginea articolului România ocupă locul trei în UE după creşterea anuală a exporturilor din ianuarie-iulie

România ocupă locul trei în UE după creşterea anuală a exporturilor din ianuarie-iulie (Imagine: RAdu Iordache/Mediafax Foto)

Cea mai mare creştere a exporturilor intra şi extra comunitare a fost înregistrată, în perioada ianuarie-iulie, de Bulgaria (29%, la 8,3 miliarde euro). Următoarea poziţie în clasament este ocupată de Letonia (26%, la 3,8 miliarde euro). Pe acelaşi loc cu România se plasează Lituania, ale cărei exporturi se situează la 8,2 miliarde de euro.

Germania este liderul Uniunii în ceea ce priveşte valoarea exporturilor (de 540 miliarde euro, în urcare cu 17%), fiind urmată de Olanda (241,7 miliarde euro, în creştere cu 20%) şi Franţa (228,1 miliarde euro, cu 12% mai mult decât în ianuarie-iulie 2009).

Dintre statele UE, doar Luxemburg a înregistrat o evoluţie negativă a exporturilor în perioada analizată. La importuri, însă, patru ţări au consemnat scăderi, respectiv Irlanda, Grecia, Luxemburg şi Malta.

Cele mai mari creşteri ale importurilor se observă la Suedia (30%, la 61,5 miliarde euro), la Lituania (27%), Cehia şi Olanda (22%) şi Slovacia şi Polonia (21%). Un avans al importurilor similar cu cel al României a fost consemnat de Estonia.

Diferenţa dintre exporturi şi importuri este negativă în 16 state comunitare, zero în trei şi pozitivă în celelalte. Cel mai mare excedent comercial îl are Germania (87,7 miliarde euro), iar cel mai ridicat deficit se observă la Marea Britanie (63,6 miliarde euro).

Principalul exportator către statele UE este, pentru perioada analizată, China (150,3 miliarde euro, în urcare cu 25%), iar statul care importă cel mai mult din Uniune este SUA (136,4 miliarde euro, în creştere cu 13%).

Datele prezentate de Eurostat privind exporturile şi importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-iunie nu sunt ajustate sezonier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici