România pe locul 20 în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie

Percepţia românilor faţă de situaţia economică s-a înrăutăţit în iulie, la 65 de puncte, de la 66,8 puncte în iunie, România ocupând poziţia a 20-a în Uniunea Europeană (UE) într-un top privind încrederea în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) al Comisiei Europeane (CE).

15 afișări
Imaginea articolului România pe locul 20 în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie

România pe locul 20 în UE în funcţie de încrederea populaţiei în economie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Din cei cinci indicatori care incluşi în componenţa ESI, România a înregistrat scăderi la încrederea în industrie, la -15 puncte, de la -14 puncte în iunie, construcţii, la -42 puncte, de la -41 puncte, retail, la -22, de la -19, în timp ce încrederea consumatorilor a coborât la -45 puncte, de la -41 puncte în iunie.

România a consemnat creştere doar la încrederea în sectorul serviciilor, la -9 puncte, de la -11 puncte.

Scăderea indicelui ESI în România, cu 1,8 puncte, a fost a doua ca mărime din UE, la egalitate cu Grecia. Doar Slovenia, cu 3,8 puncte a înregistrat o scădere mai mare, în timp ce în Letonia şi Lituania încrederea a coborât cu 0,3 puncte, respectiv 0,1 puncte.

Punctaje mai mici ca România au obţinut Lituania (62,4 puncte), Slovacia (58,2 puncte), Letonia (57,9 puncte), Grecia (57,2 puncte), Ungaria (53,5 puncte) şi Slovenia (50,9 puncte). Raportul CE nu include date despre Irlanda.

Din cele 27 de sate membre, 21 au înregistrat îmbunătăţiri ale ESI, cele mai mari creşteri fiind consemnate în Marea Britanie (de cinci puncte) Spania (3,9 puncte), Italia (3,5 puncte), Germania (3,2 puncte).

Încrederea europenilor în economie s-a îmbunătăţit, atât în UE cât şi în zona euro, pentru a patra lună consecutivă, cu 3,9 puncte, la 75 puncte în cazul UE şi cu 2,8 puncte, la 76 puncte pentru uniunea monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici