România se află pe poziţia a şasea în UE în funcţie de creşterea exporturilor

România se situează pe poziţia a şasea în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea exporturilor în primele trei luni ale anului, de 40%, livrările la extern avansând de la 7,9 miliarde de euro în primul trimestru al anului trecut la 11,1 miliarde de euro, a anunţat, vineri, Eurostat.

509 afișări
Imaginea articolului România se află pe poziţia a şasea în UE în funcţie de creşterea exporturilor

România se află pe poziţia a şasea în UE în funcţie de creşterea exporturilor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Creşteri mai mari ale exporturilor în ianuarie-martie au avut Bulgaria (56%), Estonia (55%), Malta (51%), Lituania (50%) şi Letonia (41%). Toate statele membre au înregistrat creşteri.

Germania a rămas în primele trei luni cel mai mare exportator din UE, cu peste 260 de miliarde de euro, fiind urmată de Olanda (118 miliarde de euro) şi Franţa (107 miliarde de euro).

În primele două luni ale anului, România a avut, de asemenea, a şasea creştere a exporturilor din UE, de 42%.

După majorarea importurilor, de 26%, România ocupă poziţia a noua în primul trimestru. Importurile României au avansat de la 10 miliarde de euro la 12,6 miliarde de euro în intervalul analizat. Estonia (52%), Lituania (50%) şi Letonia (37%) au avut cele mai mari creşteri. Doar în Grecia importurile au scăzut.

Germania a raportat importuri de aproape 220 miliarde de euro în ianuarie-martie, cele mai mari din spaţiul comunitar, urmată de Franţa (130 miliarde de euro) şi Marea Britanie (117 miliarde de euro).

Deficitul comercial al României pentru primele trei luni, 1,5 miliarde de euro, a fost al noulea ca amploare din UE. În ianuarie-martie anul trecut, România a avut un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro.

Nouă state membre au anunţat surplusuri comerciale, iar 18 deficite. Cel mai mare deficit de 28,6 miliarde de euro a fost înregistrat în Marea Britanie, iar cel mai ridicat surplus, de peste 40 miliarde de euro în Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici