România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte - Mediafax

România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte

România se numără, alături de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care Daimler a oferit mită şi cadouri unor oficiali pentru a-şi asigura sprijinul acestora în vederea încheierii de contracte de vânzare de autovehicule cu autorităţile din ţările respective.

85 afişări
Imaginea articolului România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte

România se numără printre statele unde Daimler a dat mită pentru facilitarea unor contracte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plăţile incorecte au fost efectuate prin intermediulbirourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MBTurk) a Daimler şi se ridică la cel puţin 3,88 milioane deeuro, potrivit unui acord între grupulgerman şi procuratura americană, referitor la încheierea amiabilă aanchetei SUA care vizează afaceri din 22 de ţări, depus latribunalul din districtul Columbia.

MB Turk produce autobuze pe care le exportă în mai multestate.

Acte găsite de Daimler în seiful din sediul MB Turk în 2006 şialte dovezi indică plăţi de aproximativ 6,05 milioane de euro cătrepărţi terţe în legătură cu tranzacţii de export de autovehiculecătre clienţi guvernamentali din afara Turciei, respectiv dinCoreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, ArabiaSaudită, Yemen şi alte state, se arată în document.

 

Aceste tranzacţii au generat venituri de 95 de milioanede euro.

Din cele 6,05 milioane de euro plătite de MB Turk unor terţipentru tranzacţii de export, cel puţin 3,88 milioane de euro auconstat în plăţi incorecte şi cadouri, din care 3,3 milioane aufost înregistrate în actele companiei turce sub acronimul N.A.(prescurtarea de la Nutzliche Aufwendungen - plăţi utile).

Cele 3,88 milioane de euro, constând în bani şi cadouri, au fostplătite unor oficiali guvernamentali sau unor părţi terţe, cuînţelegerea ca acestea să fie date mai departe, în întregime sauparţial, unor oficiali care să ajute Daimler să-şi asigure vânzareaunor auotvehicule către clienţi guvernamentali.

SUA a acuzat, în martie, grupul auto german Daimler că a oferitunor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru aîncheia acorduri de afaceri, încălcând astfel legislaţia americanăîn domeniul corupţiei.

Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupulgerman că a falsificat documente pentru a eluda Legea PracticilorStrăine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companielistată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri înstrăinătate.

Daimler urmează să plătească 185 de milioane de dolaripentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţileSUA.

Germania a interzis companiilor să ofere mită în străinătate în1998, potrivit ediţiei online a cotidianului Spiegel. Unelecompanii nu au instituit sisteme de control şi au permisperpetuarea unor astfel de practici.

Până în 1998, "plăţile utile" erau legale în Germania şi chiardeductibile din impozite. Plăţile vizează persoane care pot ajutacompania în procesul de obţinere a contractelor, inclusiv oficialiguvernamentali, miniştri, sau şefi de state, soţii sau copii aiacestora.

O mare parte din plăţile efectuate de subsidiara din Turcia aDaimler au fost bazate pe un sistem de clearing care permiteaprocesarea legală a plăţilor incorecte în perioada în care acesteaerau acceptate de lege. Pentru majoritatea subsidiarelor dinstrăinătate, grupul german a menţinut "conturile pentru terţi".

Povestea din spatele anchetei împotriva Daimler în SUA are şi olatură dramatică, notează Spiegel, întrucât a implicat şisinuciderea unui director din grupul Daimler, Rudi K., care alucrat la divizia din Nigeria şi ar fi fost implicat în efectuareaplăţilor. Anchetatorii americani l-au interogat pe K. mai multezile. După audieri, oficialul i-a spus soţiei că a fost tratat caun criminal înrăit şi că se află sub "o presiune enormă".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici