România şi Ucraina, singurele din Europa Centrală şi de Est cu scăderi ale tranzacţiilor imobiliare

România şi Ucraina sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est care au consemnat o scădere a valorii tranzacţiilor imobiliare în primele nouă luni ale anului, în condiţiile în care Rusia şi Polonia au fost principalele destinaţii din regiune pentru investitorii imobiliari, potrivit CBRE.

135 afișări
Imaginea articolului România şi Ucraina, singurele din Europa Centrală şi de Est cu scăderi ale tranzacţiilor imobiliare

România şi Ucraina, singurele din Europa Centrală şi de Est cu scăderi ale tranzacţiilor imobiliare (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

România a atras potrivit CBRE tranzacţii cu proprietăţi imobiliare în perioada analizată de 84 milioane de euro, în scădere cu peste 51% faţă de acelaşi interval din 2012. În Ucraina nu s-a înregistrat nicio tranzacţie în primele nouă luni ale anului, în condiţiile în care în 2012 investitorii au cumpărat proprietăţi totalizând 249 de milioane de euro.

După Ucraina, cea mai mică valoare a tranzacţiilor imobiliare s-a înregistrat în Bulgaria, respectiv 27 milioane de euro, piaţa consemnând însă o creştere de trei ori faţă de 2012.

În total, în Europa Centrală şi de Est au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,8 miliarde de euro, în creştere cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele CBRE.

Cea mai mare parte a tranzacţiilor a vizat proprietăţi din Rusia, piaţă care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, cu 41% peste 2012. Pe locul doi se află Polonia, cu aproape două miliarde de euro, în creştere cu 82%. Proprietarii din Cehia au vândut active imobiliare în valoare de 597 de milioane de euro, faţă de 378 milioane de euro în 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an înainte.

Şi în Ungaria a fost consemnată o creştere a valorii tranzacţiilor, de la 84 milioane de euro la 129 de milioane de euro. În Ţările Baltice, investitorii au injectat 152 de milioane de euro, de peste două ori mai mult decât în 2012.

Toate categoriile de active au înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor, birourile fiind însă cele mai tranzacţionate, urmate de retail şi industrial.

Astfel, în perioada analizată au fost încheiate tranzacţii de peste 3 miliarde de euro cu spaţii de birouri (în creştere cu 92%), de 2,67 miliarde de euro cu spaţii comerciale (+66) şi 607 milioane de euro cu spaţii industriale (+49%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici