România trebuie să facă lobby la Bruxelles pentru a flexibiliza acordarea de ajutoare de stat

România va avea probleme foarte mari de finanţare a proiectelor energetice, evaluate la 15-20 miliarde euro, pentru că statul nu le poate susţine financiar, şi trebuie să facă lobby "puternic" la Bruxelles pentru flexibilizarea acordării ajutoarelor de stat, a declarat, vineri, secretarul de stat Tudor Şerban, la o dezbatere pe tema informării europarlamentarilor asupra energiei nucleare.

25 afișări
Imaginea articolului România trebuie să facă lobby la Bruxelles pentru a flexibiliza acordarea de ajutoare de stat

România trebuie să facă lobby la Bruxelles pentru a flexibiliza acordarea de ajutoare de stat (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

"România are probleme financiare foarte mari în susţinerea tuturor proiectelor. Cu sprijinul statului vor fi imposibil de realizat. Avem nevoie de ajutor. Dacă se mai aruncă un Fond Monetar peste tine, vreau să spun că nici BEI (Banca Europeană de Investiţii - n.r.) nu te mai ajută. Ne va fi foarte greu să găsim soluţii. Orice am vrea să demarăm vom avea probleme cu statul, care nu ne mai poate ajuta", a spus Şerban.

Investiţiile în sectorul energetic pot fi derulate doar de companiile de profil, dar acestea au nevoie de sprijin care să nu fie considerat de autorităţile europene ca ajutor de stat.

"În prezent toate proiectele mari din energie nu pot fi susţinute de stat, ci doar de companii, pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Trebuie să se facă un lobby puternic la Bruxelles, pentru că societăţile de stat nu pot susţine aceste proiecte prin bugetele proprii. La reactoarele 3 şi 4 Nuclearelectrica nu va putea susţine cu fonduri participaţia de 51%", a spus Şerban.

Oficialul ministerului Economiei a enumerat o serie de proiecte energetice, care necesită fonduri de miliarde de euro, precum construcţia reactoarelor 3 şi 4 la Cernavodă (patru miliarde euro), sectorul hidroenergetic (2,5 miliarde euro) şi reabilitări în sectorul extracţiei de cărbune (trei miliarde de euro).

"Nu ştim dacă vom mai face greşeli, dar deja suntem într-o greşeală foarte mare. Ce vom face cu nişte societăţi de stat destul de slăbite, divizate, ca acestea să fie eficiente şi să poată să suporte astfel de proiecte mari?", a adăugat Şerban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici