România vrea continuarea colaborării cu Gazprom la tranzitul de gaze

România vrea să continue colaborarea cu gigantul rus Gazprom şi după anul 2011, când vor expira două contracte bilaterale privind tranzitul internaţional de gaze.

14 afișări
Imaginea articolului România vrea continuarea colaborării cu Gazprom la tranzitul de gaze

România vrea continuarea colaborării cu Gazprom la tranzitul de gaze (Imagine: Mediafax/AFP)

Sursele citate au precizat că tranzitul internaţional de gaze ruseşti prin România către Bulgaria, Turcia, Grecia şi Macedonia are nevoie de unele "clarificări", fără să ofere detalii suplimentare.

Tranzitul gazelor ruseşti prin România este asigurat prin trei staţii de măsurare, situate la intrarea în Isaccea, şi prin alte trei unităţi similare amplasate la ieşirea de pe teritoriul României în localitatea Negru Vodă. Tranzitul se realizeză prin trei conducte, fiecare cu o lungime de 192 km.

Două conducte, cu o capacitate de tranzit de circa 18 miliarde metri cubi pe an (nivel similar cu cel al consumului naţional) asigură fluxul gazelor pe linia Turcia-Grecia-Macedonia, iar o conductă cu o capacitate de opt miliarde metri cubi pe an pe relaţia Bulgaria.

În prezent, România importă circa o treime din necesarul de gaze din Federaţia Rusă, prin Ucraina, în două puncte de interconexiune, respectiv conducta Tekovo-Medieşu Aurit, cu o capacitate de 11 milioane metri cubi pe zi, şi conducta Orlovka-SMG Isaccea, cu o capactitate de 24 milioane metri cubi pe zi.

Sistemul de tranzit al gazelor şi cel de transport este operat de compania Transgaz din Mediaş.

Consumul anul de gaze la nivel naţional este de circa 17 miliarde metri cubi, din care apropae două treimi este asigurat de producătorii Romgaz Mediaş şi Petrom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici