Românii au băut mai multă bere în primele şase luni

Consumul de bere din România a înregistrat pe primul semestru o creştere în volum de 4% faţă de perioada similară a anului trecut, însumând astfel 8,3 milioane de hectolitri, a anunţat miercuri asociaţia Berarii României.

136 afișări
Imaginea articolului Românii au băut mai multă bere în primele şase luni

Românii au băut mai multă bere în primele şase luni (Imagine: Mediafax Foto)

"Iată că după o lungă perioadă în care piaţa berii a fost profund marcată de un context economic nefavorabil, mai exact la patru ani de la declanşarea recesiunii, se înregistrează prima creştere. Această evoluţie se datorează unui cumul de factori care a generat la nivel de piaţă reluarea unui trend pozitiv. Astfel, temperaturile ridicate şi Campionatul European de Fotbal au reuşit să creeze un context favorabil revenirii unor obiceiuri de consum pe care perioada de criză le modificase într-o mare măsură", a declarat într-un comunicat Hezy Ovadia, preşedintele asociaţiei Berarii României.

Peste 98% din cantitatea de bere consumată în România este asigurată din producţia internă, piaţa berii înregistrând cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentară.

Puternic lovită de criza economică, care a indus o scădere majoră a puterii de cumpărare a românilor, piaţa berii s-a confruntat începând din 2008 cu o contracţie importantă la nivelul consumului, scăderea cumulată în anii 2009 şi 2010 atingând 16%.

Perioada de acalmie din 2011, când piaţa a dat semne de stabilizare, a fost înlocuită în chiar primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului.

Scăderea consumului de bere la nivelul pieţei a avut în cei patru ani de recesiune implicaţii negative la nivelul întregii industrii. Astfel, în doar trei ani, numărul locurilor de muncă generate de industria berii la nivelul întregii economii, direct şi indirect, s-a redus cu de 21%, scăzând de la 96.400, la 76.000.

În anul 2011, volumul total al pieţei berii a atins 17 milioane de hectolitri, menţinându-se la nivelul anului precedent. Consumul de bere pe cap de locuitor în 2011 a fost de 89 litri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici