Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până pe 15 decembrie şi vrea semnarea eşalonării datoriilor

Romgaz a prelungit cu încă o lună, până la 15 decembrie, contractul de livrare de gaze către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), în urma unei propuneri de program de stingere a datoriei restante a ELCEN, dar vrea semnarea unei convenţii de eşalonare a acestora pentru continuarea furnizării de gaze.

537 afișări
Imaginea articolului Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până pe 15 decembrie şi vrea semnarea eşalonării datoriilor

Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până pe 15 decembrie şi vrea semnarea eşalonării datoriilor

"Consiliul de Administraţie al Romgaz (SNG) s-a întrunit în şedinţă extraordinară, pentru a reanaliza situaţia contractuală cu Electrocentrale Bucureşti, ca urmare a primirii din partea Electrocentrale Bucureşti, în dorinţa continuării relaţiilor contractuale, a unei propuneri de program de stingere a datoriei restante înregistrate faţă de Romgaz, condiţie necesară şi obligatorie stabilită de către Consiliul de Administraţie Romgaz, pentru a evita întreruperea relaţiilor contractuale dintre cele două companii", se arată într-un comunicat al Romgaz.

ELCEN este producătorul şi furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabilă de distribuţie la nivelul Capitalei.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis astfel continuarea furnizării gazelor naturale necesare producţiei de energie termică prin semnarea unui nou contract pentru o perioadă de o lună.

"Până în data de 15 decembrie 2015 urmează să se încheie o convenţie de eşalonare a datoriilor restante, condiţie obligatorie pentru continuarea furnizării de gaze naturale", potrivit companiei.

Producătorul de gaze naturale notează că a analizat consecinţele sociale ale unei decizii de întrerupere a relaţiilor contractuale şi a luat în considerare aprobarea de către Consiliul General al Primăriei Bucureşti a unui împrumut în vederea finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea aprovizionării cu energie termică de la RADET, văzând astfel posibilitatea creării unui flux financiar inclusiv pentru plata gazelor.

"Romgaz a luat la cunoştinţă dificultăţile financiare cu care se confruntă Electrocentrale Bucureşti, cauzate, la rândul lor, de un client în dificultate financiară, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice RADET Bucureşti. Considerăm că toate părţile trebuie să facă eforturi majore pentru a nu se mai ajunge la blocaje financiare precum cel de faţă", se arată în comunicatul companiei.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra. Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Fostul ministru al Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri Andrei Gerea a anunţat, marţi, semnarea contractului dintre Romgaz şi ELCEN, şi a dat asigurări că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă.

Romgaz a avertizat încă din octombrie că va sista din 16 noiembrie furnizarea de gaze dacă producătorul de energie termică ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante. Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat în urmă cu o lună prelungirea până pe 15 noiembrie a contractului de furnizare gaze naturale încheiat cu ELCEN.

"Atâta timp cât există dorinţă de a face şi nu de a distruge se găsesc soluţi. În acest moment, putem spune că lucrurile sunt în principiu rezolvate şi, practic, pentru o bună perioadă de timp de acum înainte Bucureştiul va avea apă caldă şi căldură şi în această iarnă şi numai un accident, Doamne fereşte, sau voinţa personală a cuiva poate împiedica acest lucru. Deci Bucureştiul, aşa cum am spus de atâtea ori, va avea apă caldă în iarna 2015-2016, odată cu semnarea contractului dintre ELCEN şi Romgaz, odată cu hotărârea Consiliului General pentru obţinerea creditului de trezorerie aprobat de Guvern", a declarat Gerea, la conferinţa de bilanţ de mandat.

În opinia sa, eşalonarea datoriilor RADET către ELCEN ar fi o soluţie doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar măsura ideală al fi înfiinţarea unui agent economic.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de hotărâre privind contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut de 248 milioane de lei, bani care ar urma să fie alocaţi pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

Înainte de votul consilierilor generali preşedintele consiliului de administraţie al RADET Gabriel Dumitraşcu a precizat că acest împrumt constituie 50% din rezolvarea problemei RADET.

Întrebat ce se va întâmpla din luna ianurie având în vedere că acest împrumt rezolvă situaţia doar până al sfârşitul anului, edilul interimar a precizat că de la începutul anului viitor vor intra plăţile făcute de populaţie pentru lunile octormbrie şi noiembrie şi vor putea fi utilizaţi şi parte din banii din bugetul pentru 2016.

După aprobarea împrumutului preşedintele CA al RADET a precizat din nou că acesta este doar un prim pas, dar că speră că lucrurile se vor rezolva, iar sumele disponibile până la sfârşitul anului, respectiv 248 de milioane din împrumt şi 60 de milioane existenţi în bugetul PMB, vor oferi suficient spaţiu pentru ca ELCEN şi Romgaz să asigure RADET funcţionarea fără probleme până în primăvară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici