Rompetrol Rafinare la şase luni: Scumpirea ţiţeiului a ridicat profitul la 2,7 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a raportat marţi un profit brut de 2,78 milioane de dolari SUA (USD) obţinut în primul semestru din acest an pe fondul majorării cotaţiilor la ţiţei cu 36%. În acelaşi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 50%

191 afișări
Imaginea articolului Rompetrol Rafinare la şase luni: Scumpirea ţiţeiului a ridicat profitul la 2,7 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare la şase luni: Scumpirea ţiţeiului a ridicat profitul la 2,7 milioane de dolari

„Rompetrol Rafinare a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere cu peste 50% a cifrei brute de afaceri faţă de indicatorul atins în perioada similară din 2017, până la un nivel de 2,6 miliarde USD”, se arată într-un comunicat al companiei.

Pe fondul unei majorări cu 27% a materiilor prime procesate de unităţile sale de producţie (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie), compania a obţinut în S1 un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 86 de milioane USD, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.

În acelaşi timp, creşterea volumului de materii prime prelucrate şi a produselor petroliere vândute, dar şi continuarea programelor de optimizare a costurilor de procesare şi a cheltuielilor operaţionale au susţinut atingerea în perioada ianuarie-iunie a unui profit net de 2,78 milioane USD, faţă de o valoare negativă de 7 milioane USD în S1 2017. „Rezultatele au fost influenţate de volatilitatea produselor petroliere, în condiţiile în care materia primă - ţiţeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungând în S1 la 70 USD/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat în primul semestru al anului cu peste 12% faţă de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, în contextul unei creşteri accentuate a ţiţeiului, cu mult peste evoluţia produselor petroliere”, precizează compania.

Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare au reuşit să îşi majoreze cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane USD (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).

„Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 435 de milioane USD în trimestrul II 2018 şi peste 769 de milioane USD în primul semestru al anului 2018”, precizează Rompetrol Rafinare.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 2,24 miliarde USD în primul semestru al anului, în creştere cu aproximativ 60% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Majorarea a fost determinată în principal de cotaţiile ridicate ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere.

În acelaşi timp, rezultatul operaţional EBITDA s-a majorat cu 82% faţă de indicatorul din S1 2017, până la un nivel de 76,7 milioane USD. Rezultatul net obţinut de segmentul de rafinare în prima jumătate a anului a fost unul pozitiv, de 17,5 milioane USD, faţă de unul negativ de 17,2 milioane USD consemnat în perioada similară din 2017.

Rezultatele financiare au fost susţinute de îmbunătaţirea cu 25% a marjei brute de rafinare a unităţii de la malul Mării Negre până la un nivel de 49,6 USD/tonă şi cu 27% a cantităţilor de materie primă prelucrată şi a carburanţilor comercializaţi, pe fondul continuării programelor de optimizare a proceselor de producţie şi energie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi de eficientizare a costurilor de operare - începute în 2014 şi continuate până în prezent.

Compania a realizat în luna aprilie o serie de operaţiuni tehnologice recurente (schimbare şi regenerare de catalizatori, decocsare) pentru menţinerea instalaţiilor rafinăriei Petromidia în parametri optimi de funcţionare, dar şi pentru asigurarea calităţii produselor obţinute. Rafinăria Petromidia a procesat în prima jumătate a anului circa 3,1 milioane de tone de materie primă, în creştere cu peste 27% faţă de nivelul obţinut în perioada similară din 2017.

În prima jumătate a anului, rafinăria Vega Ploieşti a procesat o cantitate totală de 194.000 de tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017. În prezent, rafinăria este cea mai longevivă unitate de profil din România şi este singurul producător intern de bitum şi hexan.

Gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare în S1 s-a majorat cu 28% în cazul rafinariei Petromidia (98,45%), respectiv cu peste 25% pentru rafinăria Vega (117,53%).

În prima jumătate a anului, rafinăria Petromidia a obţinut circa 2,42 milioane de tone de carburanţi, din care peste 64% au fost carburanţii diesel şi cel special pentru aviaţie - jet.

Divizia de petrochimie a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 114,3 milioane USD, în creştere cu 43% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2017. În prezent, aceasta este singurul producător de polimeri din România.

Pe fondul marjelor reduse şi a volatilităţii ridicate ale preţurilor materiei prime şi a produselor petrochimice, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost unul negativ, de circa 8,8 milioane USD. În acelaşi timp, rezultatul net a fost de asemenea unul negativ, de 19 milioane USD.

Bugetul de investiţii alocat segmentului de petrochimie pentru acest an se ridică la circa 6,8 milioane USD şi vizează proiecte de dezvoltare a activităţilor de profil, investiţii obligatorii şi lucrări de mentenanţă capitală.

Compania a finalizat în S1 lucrările de revizie şi testare a instalaţiei de polietilene de înaltă densitate - HDPE (verificare/modernizare echipamente, avizări, etc) şi şi-a propus să o repornească în perioada următoare, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Printre proiectele finalizate în prima jumătate a acestui an se numără şi cele destinate instalaţiei de polipropilena pentru îmbunătăţirea disponibilităţii mecanice, dar şi pentru susţinerea capacităţii de producţie la 260-270 tone/zi pe parcursul întregului an.

La acestea se adaugă şi cel dedicat instalaţiei de polietilene de joasă densitate (LDPE), care îi permite o reducere semnificativă a opririlor accidentale. În 2017, compania a alocat circa 1,2 milioane USD pentru construcţia unei unităţi adiacente acesteia, care asigură recuperarea integrală a filamentelor fine de polimeri, denumite „păr de înger”.

Producţia totală de polimeri în S1 2018 s-a majorat cu 26% faţă de perioada ianuarie-iunie a anului trecut, până la un nivel de 81.600 de tone.

Segmentul de distribuţie a înregistrat în perioada ianuarie-iunie o creştere de 38% a cifrei brute de afaceri faţă de S1 2017, pe fondul unei îmbunătăţiri cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi pe piaţa internă (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat).

În prima jumătate a anului, cererea internă de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (supraacciza la carburanţi – transportatori, curs valutar/inflaţie, evoluţia internă şi internaţională a preţurilor). În acord cu prognozele interne, piaţa internă a consemnat o creştere a volumelor de circa 2% în prima jumătate a anului.

Astfel, Rompetrol Downstream a reuşit o creştere cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi, de la 1,03 milioane de tone în S1 2017 la 1,15 milioane de tone în primul semestru al acestui an. Pe segmentul de retail, compania a consemnat o creştere a volumelor de 3%, evoluţia fiind susţinută de impactul programului de rebrading al staţiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare şi reducere a costurilor operaţionale, dar şi de deschiderea a 2 noi staţii în Bacău şi Baia Mare.

Pe segmentul de en-gros, aceasta şi-a extins prezenţa de la începutul anului cu 62 de noi baze interne de 9 şi 20 de metri cubi, cantităţile totale vândute pe acest canal fiind cu 11% în S1 2018 peste cele din perioada similară a anului trecut.

La finele lui iunie 2018, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 869 de puncte de comercializare (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 80 de unităţi faţă de iunie 2017.

„Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Downstream SRL, Rompetrol Logistics SRL, Rompetrol Gas SRL şi Rompetrol Petrochemicals SRL. Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară”, se mai precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici