Romtelecom ar putea scăpa de obligaţiile impuse de ANCOM

ANCOM intenţionează să retragă toate obligaţiile impuse Romtelecom pe piaţa serviciilor de apeluri, ca urmare a presiunilor concurenţiale exercitate de operatorii prin cablu TV şi telefonie mobilă, care au diminuat cota fostului furnizor monopolist chiar şi cu 50% în unele cazuri.

18 afișări
Imaginea articolului Romtelecom ar putea scăpa de obligaţiile impuse de ANCOM

Romtelecom ar putea scăpa de obligaţiile impuse de ANCOM (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"Deşi situaţia concurenţială pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a evoluat mult în perioada 2004-2008, ANCOM a constatat că Romtelecom rămâne un furnizor cu putere semnificativă pe ambele pieţe de gros analizate, precum şi pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces.

Este însă necesar ca anumite obligaţii impuse Romtelecom să fie retrase pentru că unele lucruri pot fi reglate acum de concurenţa existentă pe piaţă", a declarat, joi, într-un comunicat, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

Obligaţiile Romtelecom propuse de ANCOM pentru retragere vizează controlul tarifelor prin respectarea anumitor plafoane tarifare şi interzicerea practicării unor preţuri excesive sau "de ruinare", precum şi interzicerea condiţionării furnizării serviciului de acceptarea de către utilizatorii finali a unor prestaţii suplimentare, fără legătură cu serviciul solicitat.

În plus, autoritatea vrea să elimine şi obligaţia privind evidenţa contabilă separată.

Pe de altă parte, ANCOM vrea să menţină în sarcina Romtelecom obligaţiile de selectare şi preselectare a operatorului, respectiv obligaţia de a oferi abonaţilor săi posibilitatea de a utiliza, pentru apeluri, serviciile oricărui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat, şi interzicerea condiţionării achiziţionării unui serviciu de achiziţionarea altui serviciu (obligaţia de a nu condiţiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de către utilizatorii finali a unor prestaţii suplimentare, fără legătură cu serviciul solicitat, cum ar fi, de exemplu, minutele incluse).

În ceea ce priveşte pieţele de gros de originare a apelurilor la puncte fixe şi tranzit al apelurilor prin reţele publice de telefonie, analizele de piaţă realizate arată că Romtelecom are în continuare putere semnificativă, principalele criterii care au stat la baza acestei concluzii fiind cota de piaţă de peste 50% înregistrată pe ambele pieţe, existenţa unor bariere ridicate la intrarea pe piaţă şi la schimbarea furnizorului şi lipsa concurenţilor potenţiali.

"În consecinţă, ANCOM a decis să menţină toate obligaţiile impuse anterior în sarcina furnizorului cu putere semnificativă, respectiv obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate în vederea furnizării serviciului de originare la puncte fixe a apelurilor şi a serviciului de interconectare în vederea tranzitului comutat, alături de obligaţia de transparenţă, de nediscriminare şi de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri", se mai spune în comunicatul ANCOM.

Instituţia de reglementare va notifica atât Comisia Europeană cât şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la setul de măsuri propuse, acestea putând să transmită către ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

Setul de măsuri propuse de ANCOM au fost luate joi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici