Roubini: Euro ar putea scădea mai mult decât este nevoie pentru creşterea competitivităţii zonei euro

Zona euro are nevoie de o creştere a competitivităţii pentru a reveni la creştere economică, iar singura modalitate pentru ca aceasta să fie restaurată este deprecierea monedei unice, care ar putea să scadă mai mult decât este nevoie, consideră economistul Nouriel Roubini.

22 afișări
Imaginea articolului Roubini: Euro ar putea scădea mai mult decât este nevoie pentru creşterea competitivităţii zonei euro

Roubini: Euro ar putea scădea mai mult decât este nevoie pentru creşterea competitivităţii zonei euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

El a precizat că o altă metodă, respectiv deflaţia, nu este adecvată întrucât aceasta este asociată cu recesiunea, iar reformele structurale ar putea dura mai mult.

"Cu deflaţia nu se rezolvă problemele, reformele structurale durează mai mult, singura soluţie va fi continua depreciere a monedei euro. Valoarea euro ar putea să scadă mai mult decât este nevoie pentru a restaura competitivitatea zonei euro", a spus Roubini, profesor la New York University, supranumit "Doctor Doom" pentru previziunile economice predominant pesimiste pe care le înaintează.

Roubini este unul dintre puţinii economişti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale în urma prăbuşirii pieţei ipotecare din Statele Unite.

Prezent miercuri la Bucureşti, la un eveniment organizat de Forum Invest, el a amintit că, în 2002, nu exista o îngrijorare privind datoriile din zona euro, iar atunci moneda unică se afla aproape la paritate cu dolarul.

Roubini a mai spus că zona euro va avea creştere economică zero sau negativă în acest an, ceea ce cu siguranţă va afecta şi Europa de Est.

Euro a scăzut puternic în ultimele luni faţă de dolar din cauza valului de incertitudine propagat în pieţe de criza datoriilor de stat din Grecia, care ameninţă potrivit unor analişti să se extindă şi către alte ţări din zona euro.

Moneda unică europeană se plasează în prezent aproape de minimul ultimilor patru ani faţă de dolar, minimul zilei de miercuri fiind de 1,226 dolari/euro. Euro a atins săptămâna trecută nivelul de 1,2143 dolari/euro, cel mai slab nivel din aprilie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici