Rubla a atins un nou minim istoric faţă de dolar

Rubla a coborât luni la un minim istoric faţă de dolar pentru a doua şedinţă consecutiv, din cauza intensificării luptelor din estul Ucrainei, care creşte probabilitatea ca Uniunea Europeană să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei.

343 afișări
Imaginea articolului Rubla a atins un nou minim istoric faţă de dolar

Rubla a atins un nou minim istoric faţă de dolar (Imagine: Shutterstock)

Rubla este în declin cu 0,7%, la 37,395 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a atins un minim istoric de 37,45 unităţi pentru un dolar, relatează Bloomberg

În acelaşi timp, randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani, în monedă locală, a crescut cu 0,11 puncte procentuale, la 9,91%.

Indicele bursier Micex a crescut însă cu 1%, susţinut de titlurile companiilor din sectorul energiei, inclusiv ale Gazprom. Deprecierea rublei are un efect pozitiv asupra profiturilor acestor companii.

Rebelii pro-ruşi au atacat duminică cu tiruri de armă două vase de coastă ucrainene, după ce au avansat către oraşele Novoazovsk şi Mariupol de la Marea Azov. Atacurile au avut loc la câteva ore după ce liderii statelor UE au decis să impună Rusiei noi sancţiuni, dacă violenţele se vor agrava.

"Temerile legate de noi sancţiuni din partea Uniunii Europene afectează rubla. Rebelii reuşesc să câştige teren în estul Ucrainei aşa că, din perspectiva UE, escaladarea conflictului are loc", a declarat Vladimir Miklaşevski, analist la Danske Bank în Helsinki.

Tranzacţiile cu opţiuni în ruble indică o probabilitate de 60% ca moneda să ajungă la 40 de unităţi pentru un dolar, în următoarele şase luni, potrivit datelor Bloomberg.

În acest an, rubla s-a depreciat cu 12% faţă de dolar, cel mai mult în rândul a 24 de monede ale unor state emergente analizate de Bloomberg, după peso-ul argentinian.

Potrivit estimărilor analiştilor, economia Rusiei se va contracta cu 0,2% în trimestrul al treilea.

Acţiunile Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, au avansat cu 2,4%, iar titlurile Gazprom cu 1,9%.

"Rubla slabă va avea ca efect creşterea semnificativă a veniturilor exportatorilor, în timp ce costurilor nu se vor modifica", a declarat Elbek Dalimov, trader la Aton Capital în Moscova.

În schimb, acţiunile Magnit, cel mai mare retailer de alimente din Rusia, au scăzut cu 1,5%, întrucât deprecierea rublei creşte costul produselor importate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici