Ruptura dintre Rusia şi OPEC duce la cea mai mare scădere a preţului petrolului din 11 ani

  • Petrolul Brent a înregistrat vineri cea mai mare cădere zilnică în mai bine de 11 ani.
  • Rusia s-a opus reducerillor abrupte de producţie propuse de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a stabiliza preţurile afectate de căderea economică generată de coronavirus, relatează Reuters.
  • Atât ţiţeiul Brent, cât şi WTI au scăzut cu peste 30% în acest an.
1298 afișări
Imaginea articolului Ruptura dintre Rusia şi OPEC duce la cea mai mare scădere a preţului petrolului din 11 ani

Divergenţele dintre Rusia şi OPEC au dus la cea mai mare scăderea a preţului petrolului din 11 ani

Preţurile futures ale petrolului Brent au înregistrat cel mai mare procent de scădere într-o zi din decembrie 2008, cu 4,72 dolari sau 9,4%, la 45,27 dolari la baril. Preţ de închidere a fost cel mai redus din iunie 2017.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,62 dolari, sau 10,1%, la 41,28 dolari/baril, cea mai mică valoare de închidere din august 2016 şi cea mai mare pierdere procentuală zilnică din noiembrie 2014.

Atât ţiţeiul Brent, cât şi WTI au scăzut cu peste 30% în acest an.

Numărul de persoane infectate cu coronavirus în întreaga lume a depăşit 100.000, pe măsură ce epidemia a ajuns în mai multe ţări şi daunele economice s-au intensificat. Districtele de afaceri au început să se golească şi pieţele bursiere s-au redus.

Ruptura dintre OPEC şi Rusia a reînviat temerile legate de o scădere a preţurilor petrolului asemănătoare celei din 2014, când Arabia Saudită şi Rusia s-au luptat pentru cote de piaţă cu producătorii din SUA, care nu au participat niciodată la înţelegerile de scădere a producţiei.

OPEC a solicitat o reducere a producţiei zilnie de 1,5 milioane de barili, până la sfârşitul anului 2020.

Statele non-OPEC, cum este Rusia, ar fi trebuit să contribuie cu 500.000 barili pe zi la reducerea totală suplimentară, au stabilit miniştrii OPEC. Noua înţelegere ar fi însemnat o reducere totală a producţiei OPEC + de 3,6 milioane barili pe zi, aproximativ 3,6% din oferta globală.

„De la 1 aprilie, toţi producătorii de petrol au voie să producă atât cât vor”, au spus analiştii ABN AMRO într-un raport. Banca olandeză a redus previziunile preţului petrolului Brent pentru 2020 cu 15,5%, până la 49 dolari la baril, faţă de prognoza anterioară de 58 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici