Rusia ar putea da în judecată SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza sancţiunilor

Rusia analizează iniţierea unui proces împotriva Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) din cauza sancţiunilor impuse băncilor ruseşti, a declarat ministrul Economiei de la Moscova, Aleksei Uliukaev.

139 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea da în judecată SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza sancţiunilor

Rusia ar putea da în judecată SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza sancţiunilor (Imagine: Shutterstock)

Statele Unite au aplicat sancţiuni mai multor oficiali de rang înalt şi oameni de afaceri din Rusia, despre care consideră că au avut un rol semnificativ în anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia în luna martie.

Bank Rossia a fost sancţionată, împreună cu preşedintele şi cel mai mare acţionar al instituţiei de credit, Iuri Kovalciuk.

Banca SMP a fost afectată indirect de deciziile SUA, întrucât coproprietarii Boris şi Arkadi Rotenberg au intrat sub incidenţa sancţiunilor autorităţilor americane. SMP a anunţat că a înregistrat retrageri de circa 9 miliarde de ruble (249 miliarde de dolari) din această cauză.

"OMC ne oferă o serie de opţiuni suplimentare. Am discutat la consiliul OMC din Geneva despre posibilitatea de a iniţia procese împotriva SUA din cauza sancţiunilor împotriva băncilor din Rusia şi sperăm să folosim mecanismele OMC pentru a bloca acţiuni ale partenerilor noştri în această chestiune", a spus Uliukaiev, citat de agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Potrivit unei note de pe site-ul OMC, la o şedinţă a consiliului pentru comerţul cu bunuri, Rusia şi-a exprimat îngrijorarea privind un ordin semnat de preşedintele SUA Barack Obama referitor la "persoane din Federaţia Rusă ale căror conturi bancare au fost blocate".

Rusia urmăreşte cu atenţie efectul acestei măsuri asupra operatorilor ruşi şi eventuale încălcări ale acordurilor OMC. Reprezentanţii Moscovei au cerut ţărilor membre ale organzaţiei să nu se lase influenţate de motive politice în relaţiile comerciale.

Departamentul de Stat al SUA a informat, marţi, că se aşteaptă la aplicarea de noi sancţiuni Rusiei din cauza crizei din Ucraina, dar a sugerat că o astfel de acţiune nu este probabilă înaintea unei întâlniri, joi, la Geneva între diplomaţi din Ucraina, UE, SUA şi Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici