Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor

Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor, ministrul adjunct al Economiei, Alexei Vedev, avertizând că produsul intern brut va scădea cu 0,8% în 2015, ca urmare a reducerii preţului petrolului, deprecierii rublei şi sancţiunilor impuse de Europa de Vest, transmite Bloomberg.

114 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor

Rusia ar putea reintra în recesiune anul viitor (Imagine: Shutterstock)

Estimarea anterioară referitoare la economia Rusiei presupunea creşterea PIB cu 1,2% anul viitor.

Vedev a afimat că, cel mai probabil, economia Rusiei va scădea în trimestrul al patrulea din acest an şi se va contracta, de asemenea, şi în primele trei luni ale anului viitor. În acest caz, Rusia ar intra în recesiune pentru prima dată din 2009, potrivit Bloomberg.

Recesiunea este definită ca două trimestre consecutive de contracţie a economiei.

Vedev a afirmat că "elementele de instabilitate" de natură structurală şi geopolitică afectează economia rusă, menţionând ca factor-cheie preţul scăzut la petrol.

De asemenea, ministrul adjunct al Economiei a afirmat că ieşirile nete de capital se vor ridica la 125 de miliarde de dolari în 2014, peste nivelul de 100 de miliarde de dolari estimat anterior.

Uniunea Europeană şi SUA au impus sancţiuni economice Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în luna martie, limitându-i accesul pe pieţele globale de capital.

Guvernul rus va cheltui aproape 40 de miliarde de ruble (760 milioane dolari) pentru a sprijini financiar Gazprombank, a treia bancă din Rusia, după VTB şi Banca Agricolă Rusă, care are nevoie de o injecţie de capital în urma sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Un alt factor care influenţează negativ economia rusă este deprecierea rublei din ultima perioadă. Moneda naţională a Rusiei s-a depreciat cu peste 28% faţă de dolar în intervalul septembrie-noiembrie. Declinul rublei a continuat şi marţi, aceasta coborând cu 2,3% faţă de dolar, la 52,4 unităţi pe dolar.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol la nivel mondial, ar avea nevoie ca preţul mediu al barilului de petrol Brent să se situeze la 100 de dolari anul acesta, pentru a-şi exhilibra bugetul, potrivit Deutsche Bank.

Marţi, preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 1% la Londra, la 71,84 dolari pe baril.

Preţurile ţiţeiului au coborât semnificativ în acest an, cu 26%, pe fondul creşterii producţiei de petrol în Statele Unite la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii şi al cererii slabe la nivel global.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici