S-ar justifica introducerea unei declaraţii privind averea fiecărui român?

Introducerea unei declaraţii de patrimoniu poate să fie necesară pentru facilitarea aplicării noilor reglementări privind impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, însă dacă această declaraţie ar fi solicitată tuturor românilor s-ar ajunge la un "coşmar administrativ", în viziunea consultanţilor fiscali.

73 afișări
Imaginea articolului S-ar justifica introducerea unei declaraţii privind averea fiecărui român?

S-ar justifica introducerea unei declaraţii privind averea fiecărui român? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În schimb, dacă o astfel de declaraţie ar fi introdusă doar pentru anumite persoane, ar atrage elemente de neconstituţionalitate şi de discriminare, spun avocaţii.

Oricum ar fi, experţii în domeniu susţin că Fiscul nu are cum să verifice averile acumulate înainte de 2011, astfel că vrând-nevrând s-ar ajunge la un fel de amnistie fiscală pentru posesorii de averi mari formate din venituri nedeclarate pentru impunere.

Executivul a hotărât, la sfârşitul anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. Fiscul intenţionează să verifice dacă suma cheltuielilor efectuate de către o persoană cu venituri mari este justificată şi din punctul de vedere al veniturilor.

"Declaraţia de patrimoniu poate reprezenta un element important în aplicarea prevederilor legislative respective, dar în condiţiile în care peste 90% din populaţia României nu va fi vizată de astfel de investigaţii nu văd necesitatea pentru care ar trebui depusă de către toată lumea. Pe de altă parte, în condiţiile în care există persoane care nu au niciun venit legal în România, dar care ar putea intra în vizorul ANAF pentru o astfel de investigaţie, este clar că depunerea unei astfel de declaraţii nu poate fi cerută decât pentru unii - cei cu venituri mari, de exemplu", comentează Gabriel Sincu, partner la Mazars.

Citeşte mai multe despre declaraţia de avere a fiecărui român pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici