Salariul mediu net a crescut în februarie la 1.134 lei

Câştigul salarial mediu net realizat în luna februarie a fost de 1.134 de lei, în creştere cu 20,5% comparativ cu perioada similară din 2007, dar în scădere cu 5,5% faţă de luna ianuarie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

21 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut în februarie la 1.134 lei

Salariul mediu net a crescut în februarie la 1.134 lei (Imagine: Mediafax Foto)

Valoarea brută a câştigului salarial mediu nominal brut a fost de 1.543 lei, cu 5,7% mai mic faţă de luna precedentă.

Cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2.901 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (660 lei).

Câştiguri de peste 2.000 de lei au fost consemnate şi în domenii precum transporturi aeriene (2.813 lei), fabricarea produselor din tutun (2.519 lei) şi informatică şi cercetare-dezvoltare (2.140 lei).

În luna februarie, nivelul câştigurilor salariale a fost mai mic faţă de luna ianuarie ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv a primelor de vacanţă, stimulente în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă faţă de cea precedentă.

Astfel, au fost înregistrate scăderi de 22,6% în activitatea de învăţământ, de 17,9% în administraţie publică, respectiv 14,2% în activităţi anexe şi auxiliare de transport.

Domenii precum sănătatea şi asistenţa socială, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate, asanare, salubritate şi activităţi similare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe şi extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe au consemnat scăderi cuprinse între 4% şi 10%.

În acelaşi timp, câştigurile din hoteluri şi restaurante, industria minieră, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, transporturi aeriene, poştă şi telecomunicaţii şi fabricarea celulozei, hârtiei şi produselor din hârtie au coborât cu 1-4%.

Creşteri ale câştigului salarial mediu nominal net au fost determinate, în principal, de acordarea de prime mai mari şi realizări de producţie în luna curentă comparativ cu luna ianuarie 2008.

Astfel, câştigurile au fost cu 22,8% mai ridicate în activităţi de fabricare a produselor din tutun, respectiv cu 10,7% în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou.

De asemenea, au fost consemnate câştiguri mai mari cu 7,5% în captarea, tratarea şi distribuţia apei.

Potrivit INS, în domenii precum industria metalurgică, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, industria de maşini şi echipamente, intermedieri financiare, tăbăcirea şi finisarea pieilor, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale, industria altor mijloace de transport şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte avansul câştigurilor a fost cuprins între 2% şi 5%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,8%.

De asemenea, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere de 11,6%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 111,1%, cu 7,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie, se spune în comunicat.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie sau aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează un nivel al câştigului salarial mediu net de 1.181 lei, în urcare cu 13,2% comparativ cu 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici