Salariul mediu net a crescut uşor în aprilie. Valoarea la care a ajuns şi domeniile cu cele mai mari lefuri

Câştigul salarial mediu net a fost de 2.366 de lei în aprilie, în creştere cu 1% (24 de lei) faţă de luna precedentă. Salariul brut a ajuns la 3.291 de lei, cu 1,1% mai mult decât în martie, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

335 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut uşor în aprilie. Valoarea la care a ajuns şi domeniile cu cele mai mari lefuri

Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în aprilie faţă de martie. Valoarea la care a ajuns şi domeniile cu cele mai mari lefuri

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu 5.968 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, la 1.395 de lei.

În aprilie 2017, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,7%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru aprilie 2017 faţă de luna precedentă.

În aprilie 2017, comparativ cu martie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), precizează INS.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate în principal de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (17,1%) şi în intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (13,7%).

Alte creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (între 9,0% şi 13,0%).

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost raportate în unele activităţi din sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri în luna precedentă.

Cele mai importante scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (18,9%) şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (12,6%).

Creşteri între 5,5% şi 7,5% s-au remarcat în fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,4%) şi administraţia publică (-0,7%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%) comparativ cu luna precedentă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici