Sarkozy: Criza poate fi depăşită, dacă avem voinţa colectivă şi curajul să reformăm ţara

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lansat duminică un apel la calm şi a promis că va implementa noi reforme menite să consolideze situaţia financiară a ţării, în primul comentariu public al şefului statului după ce agenţia S&P a retrogradat nouă ţări din zona euro, inclusiv Franţa.

207 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: Criza poate fi depăşită, dacă avem voinţa colectivă şi curajul să reformăm ţara

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Criza poate fi depăşită, dacă avem voinţa colectivă şi curajul să reformăm ţara. Trebuie să rezistăm, trebuie să luptăm, trebuie să ne păstrăm calmul", a afirmat liderul francez, care are probleme de popularitate în sondaje cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale în cadrul cărora speră să câştige un nou mandat.

Sarkozy a introdus menţinerea ratingului AAA al Franţei printre priorităţile sfârşitului de mandat şi a luat anul trecut măsuri de reducere a deficitului bugetar şi de aşsezare a datoriei publice pe o direcţie sustenabilă pe termen lung, promiţând totodată că 2012 nu va aduce noi "tăieri".

Preşedintele a promis că se va adresa naţiunii la sfârşitul acestei luni pentru a transmite "deciziile importante care vor trebui luate fără întârziere".

Preşedinţia franceză are programat miercuri un "summit social" găzduit de Sarkozy, la care ar trebui să participe lideri sindicali şi reprezentanţi din partea marilor angajatori, discuţiile urmând să se concentreze pe flexibilizarea pieţei de muncă şi oprirea creşterii şomajului.

Guvernul a promis că va reduce constribuţiile sociale plătite de angajatori şi angajaţi pentru a creşte competitivitatea companiilor franceze, veniturile urmând să fie recuperate prin creşterea TVA.

Sarkozy a promis de asemenea să introducă urgent o taxă pe tranzacţiile financiare, intenţie care a stârnit unele reacţii de opoziţie din Europa.

Preşedintele nu a pomenit în timpul discursului susţinut duminică despre retrogradarea ratingului de către Standard & Poor's, după ce Franţa a staţionat timp de 37 de ani la AAA.

S&P a coborât vineri seara ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria, care au fost retrogradate de la AAA la AA+.

Germania este singurul stat din zona euro neafectată direct de acţiunea S&P de vineri. Berlinul şi-a păstrat ratingul AAA, cu perspectivă stabilă.

Celelalte trei state din zona euro cu rating AAA, Olanda, Finlanda şi Luxembourg, au primit perspectivă negativă vineri de la S&P.

Analiştii consideră că retrogradarea Franţei a adâncit divergenţele dintre nordul şi sudul Europei, slăbind poziţia politică a Parisului în relaţia cu Berlinul, în contextul negocierilor dure pentru soluţionarea crizei datoriilor de stat.

Potrivit presei, Sarkozy le-ar fi spus în decembrie apropiaţilor săi: "Dacă pierdem ratingul AAA, sunt mort".

Principala strategie a campaniei sale este să convingă electoratul că este singurul candidat capabil să salveze Franţa de la o criză economică.

Cele două pachete de măsuri de austeritate introduse anul trecut au fost justificate de Sarkozy ca necesare pentru a menţine ratingul AAA.

Retrogradarea ratingului se adaugă datelor economice pesimiste publicate în ultimul timp în Franţa, unde şomajul se apropie cu paşi repezi de pragul psihologic de 3 milioane de persoane.

Institutul naţional de statistică de la Paris anticipează că Franţa va intra la începutul acestui an într-o recesiune uşoară, cu scăderi ale PIB de 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 0,1% în primele trei luni din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici