Şase luni de impact economic negativ adus de criza Covid-19. Aproape un milion de locuri de muncă, ”şterse” în perioada 16 martie - 15 iulie

  • Industria ospitalităţii a pierdut 70% din încasările înregistrate în august 2019
  • Veniturile din turism global ar urma să scadă cu până la 3.300 miliarde de dolari
  • Peste 875.000 locuri de muncă, şterse din economie în perioada 16 martie -15 iulie
3808 afișări
Imaginea articolului Şase luni de impact economic negativ adus de criza Covid-19. Aproape un milion de locuri de muncă, ”şterse” în perioada 16 martie - 15 iulie

Şase luni de criză îi va aduce pierderi de 400.000 euro unui antreprenor din HoReCa. Asta după 21 de ani de activitate. Cătălin Mahu conduce un lanţ de restaurant în Capitală şi anul acesta avea bugetat să mai deschidă două restaurante. Spune că anul trecut, cifra de afaceri a atins pragul de 5 milioane de euro.

Însă anul acesta, cifra se va reduce la 2 milioane de euro. Şi nu doar acest sector a pierdut în această perioadă. După şase luni de criză, specialiştii spun că şi anul şcolar este unul ratat. Iar bursele la nivel mondial sunt în cădere liberă. Ca şi turismul sau companiile de producţie.

Cifrele ultimelor şase luni:

  • 400.000 locuri de muncă au fost şterse din economie în primele 67 zile din criză
  • Peste 875.000 locuri de muncă, şterse din economie în perioada 16 martie – 15 iulie
  • 1,5 milioane de români au intrat în şomaj tehnic
  • Peste 300.000 de firme din România riscă să intre în insolvenţă
  • Peste 23% dintre companii şi-au închis operaţiunile din cauza crizei, iar 37% au redus-o
  •  În starea de urgenţă, economia a pierdut 30% mld. euro din cifra de afaceri a companiilor
  • Analiştii estimează un deficit bugetar de 10% din PIB pentru finalul anului
  • Circa 69.000 de automobile - producţia pierdută în România din cauza crizei, până în martie

”Mi-e ruşine să spun asta, dar aşa este, suntem undeva la 30% faţă de anul trecut. Cred că 70-80% i-am trimis în şomaj tehnic. O parte, din nefericire, au decis să-şi dea demisia şi să plece căutându-şi alte meserii. Astăzi, nu au venit încă banii pentru şomajul tehnic aferent lunii iulie. Celelalte facilităţi, precum IMM Invest, pentru mine nu se pun pentru că, de asemenea, nu ştiu să se fi dat banii”, a declarat Cătălin Mahu, proprietarul unui lanţ de restaurante.

”Mi-a fost puţin teamă că proprietara, de exemplu, de unde aveam spaţiul, nu o să mai lase la chirie”, a declarat Alex, proprietarul unei cafenele.

”Automat dacă s-a închis proiectul, pe noi ne-a dat afară pentru că s-au închis şi contractele noastre. N-am intrat în şomaj tehnic. Am rămas fără job, toată echipa la nivel naţional”, a declarat Elena Gabriela, fost brand ambasador.

”Efectele sunt mai profunde în cazul economiei româneşti care suferă de nişte afecţiuni ceva mai cronice decât alte economii mai dezvoltate.”, spune Dumitru Miron, profesor de economie.

”Cam asta e recuperarea, cam în doi ani va fi.", spune şi Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici