Saxonia Inferioară vrea să blocheze tentativa Porsche de a prelua Volkswagen

Saxonia Inferioară se va folosi de dreptul său de a bloca deciziile importante legate de Volkswagen (VW) pentru a se opune planurilor Porsche de a prelua controlul asupra producătorului auto, a declarat Christian Wulff , premierul landului german, pentru o publicaţie locală.

20 afișări
Imaginea articolului Saxonia Inferioară vrea să blocheze tentativa Porsche de a prelua Volkswagen

Saxonia Inferioară vrea să blocheze tentativa Porsche de a prelua Volkswagen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O lege federală, cunoscută ca Legea Volkswagen, dă dreptul landului unde îşi are sediul compania să blocheze, dispunând doar de un pachet minoritar de 20%, decizii importante care ar necesita în alte cazuri o deţinere de 75% din acţiuni.

"Nu va exista un acord pentru control între noi. Îl vom împiedica prin dreptul nostru de a bloca decizii", a a precizat Wulff pentru săptămânalul german Bild am Sonntag.

Porsche a anunţat în urmă cu o săptămână că deţine 42,6% din acţiunile cu drept de vot ale VW şi a încheiat acorduri de achiziţie pentru titluri obişnuite reprezentând 31,5% din acţiuni. În total Porsche controlează indirect 74,1% din acţiunile VW.

Anunţul Porsche a dus la o creştere spectaculoasă a cotaţiei titlurilor VW, speculatorii financiari încercând să cumpere acţiuni pentru a închide poziţiile pe tranzacţii de tip short-selling.

Compania intenţionează să ajungă la o participaţie de 75% pentru a dobândi controlul absolut asupra VW.

Porsche şi landul Saxonia Inferioară se află în proces privind o decizie a Curţii Europeane de Justiţie (CEJ), din octombrie 2007, care stipulează că dreptul statului german de a bloca decizii în cadrul companiilor este ilegal.

Dacă CEJ decide în favoarea Porsche, Saxonia Inferioară îşi va majora participaţia la 25%, a spus Wulff.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici