Scandalul conturilor blocate din China: protestatarii vor primi bani de la stat

Autorităţile din provincia chineză Henan anunţă că vor începe să elibereze bani clienţilor cărora le-au fost îngheţate fondurile de către mai multe bănci, potrivit BBC.

719 afișări
Imaginea articolului Scandalul conturilor blocate din China: protestatarii vor primi bani de la stat

Anunţul a fost făcut la doar o zi după ce un protest rar întâlnit în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Plăţile vor fi efectuate în etape începând de vinerea aceasta, spun autorităţile locale de reglementare.

Se crede că cele patru bănci care au fost în centrul protestelor au îngheţat circa 39 de miliarde de yuani (5,8 miliarde de dolari) din depozite.

Biroul de reglementare bancară şi de asigurări din Henan şi Biroul provincial de supraveghere financiară locală din Henan au prezentat planurile de a efectua plăţile către clienţi prin intermediul unei asociaţii locale supravegheate de banca centrală a Chinei. Autorităţile de reglementare au cerut clienţilor să contacteze asociaţia începând de vineri.

Cu toate acestea, anunţul a fost criticat de unii utilizatori chinezi de reţele sociale.

„Sunt şocat de guvernul neruşinat din Henan. Aceasta este salvarea noastră. De ce [avem] nevoie de plata voastră în avans? Vrem dreptul la libertatea de a economisi şi de a ne retrage banii!", a scris o persoană pe Weibo.

„Declaraţia nu oferă niciun indiciu clar [despre modul în care intenţionează să ne elibereze economiile]. Pur şi simplu nu vor să ne returneze banii", a spus alt chinez

Duminică, un protest la care au participat sute de persoane în capitala Henan, Zhengzhou, a devenit violent. Demonstranţii au spus că băncile le-au îngheţat depozitele din cauza unor presupuse modernizări ale sistemelor lor interne în aprilie, dar că de atunci nu au mai comunicat cu ei.

Videoclipurile difuzate pe reţelele de socializare au arătat un grup de bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că sunt membri ai personalului de securitate, împingându-i pe protestatari şi aruncând cu sticle cu apă în ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici