Schimbarea ordinii economice mondiale: ţările "bogate" funcţionează pe deficit, cele "sărace" acumulează active

Lumea s-a întors cu susul în jos: ţările "bogate" funcţionează pe deficit, cele "sărace" acumulează active, situaţie care duce la o criză ce schimbă economia mondială aşa cum o ştim noi, scrie Mohamed El-Erian într-o opinie pe blogul economic al cotidianului britanic The Guardian.

332 afișări
Imaginea articolului Schimbarea ordinii economice mondiale: ţările "bogate" funcţionează pe deficit, cele "sărace" acumulează active

Schimbarea ordinii economice mondiale: ţările "bogate" funcţionează pe deficit, cele "sărace" acumulează active (Imagine: Shutterstock)

Noua ordine economică ia naştere sub ochii noştri şi include o convergenţă accelerată între puterile tradiţionale occidentale şi noii jucători din lumea emergentă. Dar forţele care conduc acest proces au puţin de-a face cu ceea ce mulţi economişti aveau în minte când îşi imaginau noua ordine mondială.

Timp de decenii, mulţi oameni s-au plâns de faptul că Vestul domină sistemul economic mondial. De la guvernarea organizaţiilor multilaterale la crearea sistemelor financiare, infrastructura mondială părea creată pentru a deservi Occidentul. Deşi s-a discutat des despre reforme, ţările vestice s-au luptat să îşi păstreze dominaţia.

Drept consecinţă, multe ţări emergente şi-au pierdut încrederea în sitemul de "asigurare comună" creat în economia mondială. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a crizelor financiare din Asia, Europa de Est şi America Latină ce au avut loc la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000 şi a soluţiilor oferite de Vest pe care mulţi le-au privit drept greşite. Cu încrederea în ajutoare bilaterale şi în instituţii multilaterale precum FMI zdruncinate, economiile emergente, conduse de cele din Asia, au pornit un proces susţinut de acumulare de resurse financiare pentru a reduce sau pentru a scăpa de dependenţa faţă de alte ţări sau instituţii.

Citeşte mai multe despre schimbarea ordinii economice mondiale pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici