Schimbările de la vârful corporaţiilor americane, cele mai rapide din ultimii cinci ani

Corporaţiile americane, de la Wal-Mart Stores la Microsoft, îşi schimbă directorii generali în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, pentru a se adapta la gusturile clienţilor, concurenţa crescută şi nervozitatea acţionarilor.

132 afișări
Imaginea articolului Schimbările de la vârful corporaţiilor americane, cele mai rapide din ultimii cinci ani

Schimbările de la vârful corporaţiilor americane, cele mai rapide din ultimii cinci ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primele nouă luni ale anului, 43 de companii membre ale indicelui Standard & Poor’s 500 au schimbat directorii generali, potrivit companiei de recrutare Spencer Stuart. Acest fapt sugerează că numărul schimbărilor de la vârful managementului companiilor va fi în acest an mai mare decât cel de 49 din 2011, relatează Bloomberg.

Wal-Mart a anunţat luni că Doug McMillon, director pentru afaceri internaţionale, îl va înlocui pe Mike Duke în funcţia de director general, în luna februarie.

Directorii generali trebuie să stăpânească o gamă mai largă de competenţe decât în trecut. Companiile sunt mai mari şi tot mai complicate, iar concurenţa venită din China, India şi Brazilia se intensifică. Directorii trebuie se se adapteze şi schimbărilor rapide de tehnologie, inclusiv celor aduse de utilizarea tot mai largă a aparatelor mobile.

"Companiile din toate industriile au de-a face cu o nouă lume digitală, unde vânzările au loc diferit, consumatorul este găsit în mod diferit, iar produsele trebuie să fie fabricate şi livrate în jurul lumii în mod diferit", a declarat Bob Benson, şeful companiei de consultanţă RL Benson & Associates, din New Canaan, Connecticut.

Sezonul cumpărăturilor de sărbători, care începe oficial în SUA de Black Friday, în această săptămână, aminteşte de aceste schimbări. Potrivit estimărilor National Retail Federation, vânzările online de sărbători vor creşte în acest an cu până la 15%, la 82 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai rapid decât avansul vânzărilor totale de retail, de 3,9%, la 602,1 miliarde de dolari.

Acesta este şi motivul pentru Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, şi-a înlocuit şeful.

Schimbările de lideri de la Wal-Mart şi Microsoft au fost determinate de necesitatea unor strategii mai bune, a arătat Michael Useem, director la Centrul pentru Leadership şi Management de la Wharton School a University of Pennsylvania.

Astfel, Wal-Mart trebuie să îşi îmbunătăţească performanţele pe unele dintre pieţele din străinătate, în timp ce Microsoft trebuie să trateze mai bine prezenţa pe Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici