Secretar de stat în MADR: Agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă magazine

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Adrian Rădulescu a declarat, joi, la Cluj, că agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă singuri mici magazine în care să îşi comercializeze produsele.

102 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat în MADR: Agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă magazine

Secretar de stat în MADR: Agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă magazine (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Rădulescu a declarat, într-o conferinţă de presă, după o întâlnire cu fermierii clujeni, că agricultorii trebuie să se unească şi să îşi comercializeze singuri produsele.

"Supermarketurile găsesc întotdeauna o strategie. Se spune că nu au voie să ceară nu ştiu ce taxă şi ele fac un contract de colaborare, deci nu mai este taxă, este colaborare. Supermarketurile sunt foarte puternice şi, din păcate, nu există alternativă, decât dacă agricultorii înţeleg că trebuie să îşi construiască împreună minimarketuri în care să găsim produsele lor şi care uşor-uşor să fie o alternativă ca preţ şi ca mod de desfacere", a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a explicat că unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdată este că nu au educaţie economică, fiecare agricultor crezând că este cel mai deştept şi că poate să vândă singur, dar cel mai dezastruos este că nu au încredere unii în alţii.

"Atunci când se întâlnesc trei-patru-cinci şi unul vine cu o propunere toţi îl bănuiesc. Şi mergând de la această mentalitate nenorocită nu putem să îi apropiem de nicio formă", a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a arătat că, de săptămâna viitoare, vor intra în linie dreaptă alegerile pentru camerele agricole, pentru ca în luna mai ele să fie funcţionale.

"Camerele vor fi o instituţie a agricultorului. În camerele agricole vor fi alegeri aşa cum se aleg primarii, alegeri la nivel zonal, regional, judeţean", a spus Rădulescu.

În ceea ce priveşte atribuţiile camerelor, acestea nu vor prelua din atribuţiile direcţiilor agricole, ci vor avea rolul de a intermedia între agricultor şi instituţiile statului.

"Pentru că era o interacţiune între ceea ce înseamnă reprezentantul statului şi agricultor. Şi fiecare îl trata pe agricultor în funcţie de dimensiunea lui, de cultura lui, sau de poziţia lui economică. Acum agricultorul se va adresa camerei agricole pentru cererile de subvenţie, pentru orice formă de sprijin, pentru formare profesională", a spus Rădulescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea, a declarat că fermierii trebuie să ştie ce doresc şi să îşi aleagă oameni reprezentativi în conducerea camerelor agricole, pentru a-şi putea promova ideile şi a-şi apăra interesele.

"Camerele agricole devin un fel de minister al Agriculturii în teritoriu. Tot ce ţine de cadastru, de organizare, specializare, consultanţă agricolă, totul se transferă la ele. Fermierii au mai uşor acces la informaţie, bineînţeles dacă ştiu ce doresc şi îşi vor promova oamenii", a spus Ciurea.

Peste 50 de fermieri clujeni s-au întâlnit, joi, cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, la Institutul pentru Ştiinţele Vieţii din Universitatea de Ştiinţe Agricole Medicină Veterinară (USAMV), unde au discutat despre subvenţiile pentru diferite tipuri de investiţii agricole, idei de afaceri şi de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici