Şefa BCE a pus gând rău creşterii salariilor. Lagarde spune că e nevoie de o limitare pentru a ţine în frâu inflaţia

Salariile din zona euro cresc mai repede decât se estima anterior, iar Banca Centrală Europeană trebuie să împiedice ca acest lucru să se adauge la inflaţia deja ridicată din blocul monetar, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

4914 afișări
Imaginea articolului Şefa BCE a pus gând rău creşterii salariilor. Lagarde spune că e nevoie de o limitare pentru a ţine în frâu inflaţia

"Ştim că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât se estima", a declarat Lagarde pentru ziarul croat Jutarnji list, înainte de aderarea Croaţiei la blocul monetar. "Nu trebuie să permitem ca aşteptările inflaţioniste să se dezancoreze sau ca salariile să aibă un efect inflaţionist".

Lagarde a adăugat că, în acest moment, ratele dobânzilor BCE trebuie să fie mai mari pentru a limita inflaţia. Banca centrală trebuie să "ia măsurile necesare" pentru a reduce inflaţia la 2%, de la rata actuală de aproape 10% în zona euro, a spus ea, conform POLITICO.

"Trebuie să fim atenţi ca cauzele interne pe care le observăm, care sunt legate în principal de măsurile fiscale şi de dinamica salariilor, să nu ducă la înrădăcinarea inflaţiei", a avertizat Lagarde.

BCE a majorat ratele dobânzilor de la 0,5% la 2,5% începând din iulie, în încercarea de a stopa o creştere a inflaţiei. Banca centrală a declarat că este pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a încerca să aducă rata inflaţiei cât mai aproape de 2 la sută - aşa cum prevede mandatul BCE. Lagarde nu a oferit niciun detaliu pentru noile politici în interviu.

În contextul în care Croaţia devine la 1 ianuarie cel mai nou membru al monedei comune a UE, Lagarde a declarat că "euro va servi drept scut pentru Croaţia", dar a avertizat că acest lucru "nu înseamnă că trebuie să vă opriţi cu reformele".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici