Şefii marilor bănci italiene critică dur acordul UE de recapitalizare a băncilor

Şefii marilor bănci din Italia au criticat dur luni acordul european de recapitalizare a sectorului bancar, care, în opinia lor, penalizează instituţiile de credit din Peninsulă.

236 afișări
Imaginea articolului Şefii marilor bănci italiene critică dur acordul UE de recapitalizare a băncilor

Şefii marilor bănci italiene critică dur acordul UE de recapitalizare a băncilor (Imagine: Shutterstock)

Directorul general al UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, Federico Ghizzoni, a judecat "de neînţeles deciziile din aceste zile referitoare la suplimentarea capitalului, care vor penaliza băncile italiene".

El a recunoscut că băncile italiene au un nivel de capital inferior altor bănci europene, dar faptul este justificat de un portofoliu mult mai puţin riscant.

Preşedintele consiliului de supraveghere al Intesa Sanpaolo, Giovanni Bazoli, şi-a exprimat la rândul său neliniştea referitoare la recapitalizare, "care accentuează riscul unei crize a creditelor".

Bazoli a avertizat şi în privinţa pericolului unei intervenţii a statelor în capitalul băncilor, dacă acestea nu reuşesc să obţină sprijinul investitorilor privaţi.

Preşedintele asociaţiei bancare Acri, Giuseppe Guzzetti, s-a declarat cu totul împotriva deciziilor care servesc interesele franceze şi le penalizează pe cele italiene, din cauza metodologiei de evaluare a obligaţiunilor de stat în bilanţurile băncilor.

Potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene (ABE), băncile italiene au nevoie de fonduri suplimentare de 14,77 miliarde de euro pentru a ajunge în 2012 la o rată de adecvare a capitalului de 9%, în conformitate cu decizia liderilor UE.

Băncile europene au nevoie în total de majorarea capitalului cu 106 miliarde de euro, potrivit ABE.

Băncile italiene, care deţin o parte importantă din obligaţiunile suverane italiene, sunt afectate de temerile tot mai mari ale pieţelor legate de datoriile ţării de 1.900 miliarde de euro, respectiv 120% din PIB.

La ora 15:00 GMT, acţiunile Intesa Sanpaolo erau la bursa din Milano în scădere cu 6,6%, iar cele ale UniCredit cu 5,01%, pe o piaţă în declin cu 2,88%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici