Şeful Bundesbank compară programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE cu lucrarea diavolului

Diavolul oferă cel mai bun avertisment despre pericolul finanţării statului de către o bancă centrală, scrie cotidianul Financial Times, după ce şeful Bundesbank, Jens Weidmann, a apelat la piesa Faust, de Goethe, pentru a-şi susţine criticile aduse programului BCE de achiziţii de obligaţiuni.

163 afișări
Imaginea articolului Şeful Bundesbank compară programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE cu lucrarea diavolului

Jens Weidmann (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a convenit la începutul lunii septembrie un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni, măsura fiind parte a încercărilor instituţiei de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro. Singurul vot împotrivă în consiliul de guvernare al BCE a fost cel al preşedintelui băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.

După săptămâni de critici pe probleme macroeconomice, urmând izolării sale în conducerea BCE referitor la programul de achiziţii de obligaţiuni, Weidmann a recurs la Faust pentru a-şi susţine punctul de vedere, scrie FT.

Piesa clasică scoate în evidenţă, afirmă Weidmann, "problema cea mai importantă a actualei politici monetare bazate pe bani de hârtie", dar şi "posibile corelaţii periculoase între crearea de bani de hârtie, finanţarea statului şi inflaţie".

În primele secene ale tragediei scrise de Goethe, Mefistofel îl convinge pe împăratul Sfântului Imperiu Roman, puternic îndatorat, să tipărească bani de hârtie, susţinuţi la nivel naţional cu aur încă neextras din mine, pentru a rezolva o criză economică. Rezultatele iniţiale sunt bune, însă sunt tipăriţi tot mai mulţi bani şi inflaţia o ia razna.

Chiar dacă nu a făcut explicit comparaţia cu scena din Faust, pentru Weidmann există în mod clar paralelisme cu acţiunile BCE în încercarea de a slava euro, scrie FT.

Weidmann este singurul dintre cei 22 de membri ai consiliului de guvernare al BCE care a votat împotriva planului de achiziţii de obligaţiuni propus de preşedintele BCE, Mario Draghi.

Şeful Bundesbank afirmă despre planul BCE că este "echivalent cu finanţarea guvernelor prin tipărirea de bani".

"Statul, în partea a doua din Faust, reuşeşte să scape de datorii în primă fază ca urmare a creşterii consumului, care alimentează o recuperare puternică. Această situaţie evoluează ulterior în inflaţie, iar sistemul monetar este distrus de deprecierea rapidă a monedei", a spus Weidmann, într-un discurs susţinut marţi la Frankfurt, locul de naştere al lui Goethe.

Weidmann nu a mai evidenţiat din piesa lui Goethe şi alte învăţăminte pentru economişti, notează publicaţia britanică. Faust reuşeşte să conceapă un plan pentru prosperitate şi fericire universală, după care moare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici