Senatul SUA a aprobat cea mai vastă reformă a sistemului financiar după anii '30

Senatul SUA a aprobat joi seara cea mai vastă reformă a sistemului financiar după anii '30, proiectul reprezentând prioritatea legislativă numărul unu a preşedintelui american, Barack Obama.

8 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a aprobat cea mai vastă reformă a sistemului financiar după anii '30

Şeful majorităţii democrate, Harry Reid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorii au adoptat proiectul de lege cu 59 de voturi pentru şi 39 împotrivă. Senatul va trebui să stabilească un compromis între varianta lui de reformă şi cea adoptată în decembrie 2009 de Camera Reprezentanţilor. Actul normativ urmează a fi promulgat de Obama.

"Nu mai putem paria cu banii publici. După ce proiectul de lege va fi promulgat, rodeo-ul de pe Wall Street se va termina", a declarat şeful majorităţii democrate, Harry Reid. Totodată, el a salutat pe cei patru republicani "curajoşi" care au votat în favoarea reformei.

Proiectul de lege vizează evitarea apariţiei unei noi crize financiare şi prevede crearea unui organism de protecţie a consumatorului financiar, în cadrul Rezervei Federale. Textul previne, de asemenea, utilizarea banilor publici pentru salvarea instituţiilor financiare, prevăzând, totodată, o reglementare mai strictă a pieţei produselor derivate. Acestea nu vor mai fi comercializate decât pe platforme transparente.

În plus, proiectul interzice băncilor să efectueze tranzacţii cu instrumente financiare de tip "swap". Această măsură, considerată draconică, nu este favorizată în unanimitate de Senat şi ar putea fi modificată în negocierile cu Camera Reprezentanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici